Izvor: Politika | Utorak, 11.08.2020.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lekarska komora Srbije predlaže da dve ulice u Beogradu ponesu imena Radana Džodića i Dragana Markovića

Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Lekarska komora Srbije uputila je Skupštini Grada Beograda predlog da dve ulice u glavnom gradu budu nazvane po lekarima Radanu Džodiću i Draganu Markoviću, koji su svoj život posvetili lečenju pacijenata i obrazovanju mladih kolega.

U saopštenju se navodi da su Džodić i Marković jedni od lekara koji su preminuli od posledica koronavirusa, prenosi Beta.

Radan Džodić

Prof. dr Radan Džodić preminuo je 21. juna 2020. godine u 68. godini. Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i dugogodišnji direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Džodić je postao 2005. redovni profesor onkološke hirurgije, a od 2009. godine bio je šef poslediplomske Katedre za onkologiju.

Na Evropskoj školi onkologije izabran je 2017. godine za profesora hirurgije raka dojke, melanoma i hirurgije glave i vrata. Predavao je po pozivu na više univerziteta u Francuskoj, Japanu, Rusiji, Grčkoj, Italiji, Kazahstanu, Hrvatskoj, Kini, Rumuniji i drugim univerzitetskim centrima u svetu.

Bio je potpredsednik Svetske federacije onkoloških hirurških udruženja, a objavio je oko 200 radova u domaćim i stranim časopisima. Usavršavao se u Francuskoj i Japanu, a tokom svog radnog veka uradio je više od 10.000 operacija.

Za dugogodišnji i svestrani naučni, stručni i nastavni rad Džodić je dobio mnoga priznanja, domaća i strana. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za medicinu, priznanja "Kapetan Miša Anastasijević", Ordena Viteza akademske palme i Ordena Oficira reda Akademske palme Republike Francuske, Zlatne medalje Evroazijskog kongresa za tumore glave i vrata u Kazahstanu, kao i Hipokratove nagrade Američkog biografskog instituta.

Dragan Marković

Prof. dr Dragan Marković preminuo je 16. aprila 2020. godine u 63. godini od posledica koronavirusa.

Bio je specijalista opšte hirurgije sa subspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije. Višegodišnje radno iskustvo stekao je radom u privatnim i državnim ustanovama.

Marković je bio profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu na katedri hirurgije, a radio je kao načelnik ambulantno-polikliničkog odeljenja sa kabinetom za ultrasonografsku dijagnostiku u Kliničkom centru Srbije.

Bio je predavač iz oblasti vaskularne hirurgije na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, a bavio se i pedagoškim radom, navodi Lekarska komora Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.