Izvor: Tanjug | Utorak, 11.08.2020.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Većina novih radnih mesta u Kanadi honorarna - Malim i srednjim firmama preti zatvaranje

(Foto: Unplash / Hermes Rivera)
Prošlonedeljna istraživanja pokazala su da raste broj radnih mesta u Kanadi, ali analizom podataka otkriva se da je mali broj novih zaposlenja sa punim radnim vremenom. Većina novih radnih mesta su zapravo honorarna.

U nedavnom istraživanju kanadske Federacije nezavisnog poslovanja (CFIB) 63% preduzeća izjasnilo se da rade normalno, ali je samo 39% navelo da rade sa punim brojem zaposlenih.

Oko četvrtine anketiranih preduzeća reklo je da se njihova prodaja potpuno vratila u normalu.

Oko 37% preduzeća u Ontariju, provinciji sa najjačom ekonomijom u Kanadi, radi s kompletnim brojem zaposlenih. Kompanije u Britanskoj Kolumbiji rade u proseku sa 7% zaposlenih, a u Alberti sa 36% zaposlenih, što je ispod nacionalnog proseka.

Čak 46% preduzeća u Kvebeku izjasnilo se da se broj angažovanih radnika vraća na nivo pre pandemije, ali istovremeno jasno je da se neki radnici otpušteni tokom pandemije nikad neće vratiti na posao, pokazuju podaci CFIB.

CFIB procenjuje da zatvaranje preti velikom broju malih i srednjih preduzeća (MSP), a cifre koje se pominju idu od 55.000 do 218.000, što je između 5% i 19% svih malih i srednjih preduzeća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.