Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 10.08.2020.| 17:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Korona izazvala ozbiljne posledice na tržištu mesa

Ilustracija (Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
Leto je period godine kada se manje troši meso, ali ove godine zbog pandemije korona virusa već se osećaju ozbiljne posledice na tržištu te namirnice u regionu, kaže za Tanjug sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, Nenad Budimović.

U prvih pet meseci ove godine proizvodnja junećeg mesa u Srbiji je povećana 11%, živinskog za 18%, dok je proizvodnja svinjskog mesa smanjena za 16% u odnosu na isti period lane.

Ceo region se, kaže, suočava sa smanjenom potražnjom i potrošnjom mesa, jer nema turizma u velikim gradovima, nema proslava, nisu došli predstavici dijaspore, ne rade studentske menze.

Napomenuo je da su proizvođači hrane, a posebno osnovnih životnih namirnica, kao što su meso, mleko i jaja, pokazali izuzetno visok nivo organizacije u proizvodnji i velikim naporima uspeli da obezbede normalno snabdevanje tržišta, bez nestašica.

- Sada se već osećaju ozbiljne posledice koje se ogledaju u smanjenoj potrošnji i povećanju zaliha - navodi Budimović.

U prvih pet meseci ove godine Srbija je izvezla 2.200 tona junećeg mesa u vrednosti oko 10 mil EUR, od toga u Tursku 1.300 tona, Kinu 320 tona, Italiju 150 tona i ostatak u CEFTA.

Budimović je naveo da je u istom periodu prošle godine Srbija izvezla 750 tona rashlađenog i zamrznutog junećeg mesa u vrednosti od 2,9 mil EUR.

Dodao je da je u prvih pet meseci ove godine izvezeno svega 210 tona svinjskog mesa vrednosti oko 300. 000 EUR, od toga oko 120 tona u Kinu, a ostalo u CEFTA. Kaže da je uvoz svinjskog mesa veliki, pa je zato manja proizvodnja.

Izvoz polutrajnih i trajnih proizvoda od mesa u istom periodu ove godine iznosio je 8. 800 tona, vrednosti oko 23 mil EUR.

Ove godine uvoza junećeg mesa nije bilo, sem male količine telećeg mesa, a uvozeno je 9. 200 tona svinjskog mesa vrednosti oko 26,6 mil EUR kao i polutrajnih i trajnih proizvoda oko 9. 000 tona vrednosti oko 23 mil EUR.

Budimović kaže da je ukupan uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa u prvih pet meseci 2020. oko 43% veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz za oko 41% manji.

Ukupna vrednost uvoza je oko 50 mil EUR, a uvoznici su uglavnom trgovinski lanci, dok je izvoz vredeo oko 23 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.