NavMenu

Za pola godine 12% više pretovara u lukama Srbije - Predviđanja za treći kvartal nisu obećavajuća

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.08.2020. 12:03
Komentari
Podeli
Ilustarcija (Foto: Pixabay.com/HesselVisser)Ilustarcija
Teretni saobraćaj se zbog pandemije virusa kovid 19 odvijao u posebnom režimu krajem prvog i do sredine drugog kvartala ove godine. I pored uvedenih mera, Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih šest meseci 2020. godine 7,4 miliona tona pretovarene robe, što predstavlja povećanje od 12% u odnosu isti period prošle godine, saopštili su iz Agencije.

Najčešće pretovaren teret u lukama jeste šljunak, pesak i kameni agregati, sa udelom od 22%. Na drugom mestu su žitarice - 18% dok se na trećem mestu nalazi ugalj koji je u pretovaru učestvovao sa 14,5%. Nafta i naftni derivati nalaze se na četvrtom mestu- 13,5% a rude su na petom mestu sa 10,5% udela.

Najveća razlika u količinama u odnosu na isti period 2019. godine zabeležena je kod uglja-pretovareno je 712.259 tona više, navodi se u polugodišnjoj analizi saobraćaja na rekama koji je objavila Agencija.

Osim toga, na rekama u Srbiji, pretovareno je 193.360 tona više nafte i naftnih derivata u poređenju sa prošlogodišnjim drugim kvartalom. Ostvaren je i povećan obim pretovara uljarica, veštačkih đubriva i generalnih tereta, dok su žitarice približno slične prošlogodišnjim pretovarenim količinama.

- Globalna epidemiološka situacija odrazila se na kruzing. Putnički saobraćaj privremeno je obustavljen od sredine marta zbog pandemije zarazne bolesti kovid 19. Do tada evidentirano je samo pet pristajanja i 408 ukrcanih i iskrcanih putnika, čime je ostvareno samo 1% od rezultata u odnosu na nautičku sezonu 2019. godine - navodi se.

Predviđanja za treći kvartal su da će, i pored dosadašnjih dobrih rezultata, globalni efekti pandemije nepovoljno uticati na količine pretovarenog tereta na rekama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.