NavMenu

Četiri puta manje putnika na prelazu Horgoš u odnosu na ranije godine

Izvor: RTV Ponedeljak, 10.08.2020. 11:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)Ilustracija
Broj putnika koji prelaze preko Graničnog prelaza Horgoš tokom ovog leta gotovo je četiri puta manji u poređenju sa prošlom i ranijim godinama. Kako se pritisak na granicu smanjuje, tako su i carinske kontrole mnogo temeljnije, pa je i broj registrovanih prekršaja veći.

Ovakve slike sa Horgoša prethodnih godina nikako nisu mogle nastati tokom jula ili avgusta. Međutim, pandemija je ograničila putovanja i više nego prepolovila broj putnika, ali i vozila na granicama.

- Recimo prošle godine je bilo za ovaj period do prvog avgusta četiri miliona putnika, a ove godine imamo milion i 150.000 putnika. Kada su vozila u pitanju prošle godine je bilo 865.000 vozila, a ove godina imamo 525.000. Znači nešto oko 340.000 vozila je manje nego prošle godine - kaže šef ispostave Uprave carina na GP Horgoš Budimir Zagorac.

Dok broj putnika i vozila opada, broj registrovanih carinskih prekršaja raste. Razlog je jednostavan, manji pritisak vozila i putnika znači više vremena za temljne kontrole. Posebno se izdvajaju carinski prekršaji, koji se mere desetinama, pa i stotinama hiljada evra.

- Recimo, jedan je bio od 175.000 EUR, drugi devizni je bio na 400.000 EUR. Kada su u pitanju robni prekršaji, u nekoliko navrata smo otkrivali nakit i tu nismo mogli da procenimo vrednost iz prostog razloga zato što to ide na stručnu komisiju koja će da proceni vrednost. Takođe, imali smo u nekoliko navrata otkrivanje opijata, to su bile neke manje količine - dodaje on.

Što se tiče Srbije, nema ograničenja po pitanju ulaska i izlaska iz zemlje, dok Mađarska našim državljanima dozvoljava ulazak u zonu od 30 kilometara na 24 sata. Kazne za nepoštovanje ovih odredbi iznose više stotina evra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Na Unesko listi svetske kulturne i prirodne baštine pet lokaliteta iz Srbije, a još 11 je "na čekanju"

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) već više od 50 godina označava i brine o mestima od izuzetne univerzalne vrednosti za kulturnu ili prirodnu baštinu. Ova mesta nominuju se od strane zemalja potpisnica Konvencije o Svetskoj baštini, ustanovljene 1972. godine. Kulturno nasleđe sastoji se od spomenika (kao što su arhitektonska dela, monumentalne skulpture ili natpisi), grupe zgrada i lokaliteta

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.