NavMenu

Ojačale cene nafte - Predviđa se rast potražnje u Aziji

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 10.08.2020. 11:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)Ilustracija
Cene nafte su danas ojačale, poduprte saudijskim optimizmom u pogledu rasta tražnje u Aziji i iračkim obećanjem da će dodatno smanjiti isporuke, ali je neizvesnost u vezi sa merama podrške ekonomskom oporavku SAD ograničila dobitke.

Cena fjučersa severnomorske nafte brent porasla je za 34 centa ili 0,8%, na 44,74 USD za barel na jutrošnjem trgovanju, dok je vrednost fjučersa američke WTI nafte povećana za 47 centi ili 1,1%, na 41,69 USD za barel, prenosi Reuters.

Oba tipa nafte su u petak pojeftinila zbog zabrinutosti trgovaca u pogledu tražnje, ali je brent ipak završio nedelju u plusu za 2,5%, a WTI s dobitkom od 2,4%.

Izvršni direktor Saudi Aramco-a Amin Naser izjavio je u nedelju da predviđa rast potražnje za naftom u Aziji, jer se ekonomije postepeno otvaraju nakon ublažavanja mera ograničenja uedenih zbog epidemije kovid-19.

Pored toga, Irak je najavio krajem prošle sedmice da će u avgustu u septembru smanjiti proizvodnju nafte za dodatnih 400.000 barela dnevno kako bi neutralisao svoju preteranu proizvodnju tokom protekla tri meseca. Bagdad će na taj način ispoštovati kvotu o smanjenju isporuka utvrđenu dogovorom Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, koju je prethodno prekoračio.

Mada su ponovo oživele nade u pogledu pregovora između američkih demokrata i Bele kuće o novom paketu podrške američkim državama koje imaju problem s likvidnošću zbog pandemije korona virusa, odlaganje postizanja dogovora vrši pritisak na tržište.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i ministar finansija Stiven Mnučin saopštili su da su voljni da ponovo pokrenu pregovore kako bi se postigao sporazum o podršci ekonomiji u ostatku 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.