Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 10.08.2020.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uređenje parka između Novog naselja i Detelinare u Novom Sadu ulazi u drugu fazu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Nenad Nedomacki/shutterstock.com)
Prva faza radova na uređenju parka koji se nalazi između Nove Detelinare i Novog naselja završena je ove godine, kada je započeta druga.

Po rečima članice Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mire Radenović, izgra­đene su pešačke staze i deo platoa, fontana na ulazu u park, koja je podrazumevala građevinske radove i hidro­mašinske instalacije, zatim javni toalet s prostorom za odlaganje mehanizacije, kanalizaciona i vodovodna mreža. Osim toga, napravljeni su i zalivni sistem, bunar, javno osvetljenje unutar parka, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije.

- U drugoj fazi će se raditi projektna dokumentacija za fontanu u centralnom delu, pešačke staze i preostali deo platoa i urbani mobilijar. Kada se steknu uslovi, pristupiće se realizaciji planiranih sadržaja. Po završetku druge faze, biće kompletno realizovano parterno uređenje parka, dok će završne radove na ozelenjavanju izvesti JKP Gradsko zelenilo, u skladu s Projektom pejzažnog uređenja parka kroz treću fazu radova, koji se finansiraju novcem Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine - kaže Mira Radenović.

Kako kaže, osim aktivnosti na izgradnji i uređenju parka, završena je i izrada tehničke dokumentacije za obodne saobraćajne površine, odnosno saobraćajnice, parkinzi i pešačke staze, vodovod i kanalizacija. Takođe će se raditi i javno osvetljenje oko parka, kao bitan elemenat za funkcionisanje parka.

- U sklopu izgradnje obodnih saobraćajnica planirano je da se izgradi jedna sa zapadne strane, koja bi išla do perionice i predstavljala produžetak ulice Milana Ješića Ibre. Takođe je planirana saobraćajnica s istočne strane prema Bulevaru Evrope. Njihova širina iznosi šest metara, a ukupna dužina 750 metara, a pešačke staze oko parka ukupno su duge 900 metara. Osim toga će se graditi parking duž zapadne i istočne sao­braćajnice, vodovodna i kana­lizaciona mreža, kao i javno osvetljenje kandelaberskog tipa - rekla je sagovornica Dnevnika.

Ukupna površina parka je 34.951 m2, s po­vršinom zelenila od 27.831 m2. Izgradnja i uređenje novog parka severno od Ranžirne stanice i ulice Radomira Raše Radujkova realizuje se u skladu s Urbanističkim projektom koji je 2015. godine izradilo Javno preduzeće Urbanizam.

Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo je 2016. godine izradilo Projekat pejzažnog uređenja parka, a 2017. godine su realizovane prve dve faze projekta, zahvaljujući novcu Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. U okviru toga, obavljeno je geodetsko snimanje terena, iskrčeno je šiblje i podrast, uklonjena su oštećena i suva stabla, kao i ona koja nisu bila u skladu s Projektom. Uklonjeni su neplodna zemlja i šut, nasut humus na površine namenjene zelenilu i zasađeno je 216 stabala lišćarska i četinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE