NavMenu

Sve manje malih proizvođača mleka - Selekcija na delu?

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 10.08.2020. 10:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Poslednjih godina u Tomaševcu polako nestaju mali proizvođači mleka. Bolji poznavaoci prilika kažu da je na delu selekcija i da samo ozbiljni proizvođači, koji imaju svoje laktofrize i koji proizvodnji mleka pristupaju savesno i odgovorno, mogu da opstanu.

Sa time se slaže i mladi stočar Nenad Bogdanov, koji ima 40 krava, od kojih je trenutno 26 na muži.

On planira da ove godine proizvede 180.000 litara mleka. Sve količine mleka prodaje otkupljivaču i zadovoljan je cenom od 30 do 36 dinara za litar, jer je mleko koje isporučuje prve klase.

- Nažalost, svake godine se smanjuje broj ljudi u selu koji se bave mlečnim govedarstvom, ali se broj krava ne smanjuje, što samo znači da se proizvodnja ukrupnjava. Posao nije lak, ali on sa sobom nosi i lepe stvari. Ja ga volim i to je moje životno opredeljenje - ističe Bogdanov, koji se mlečnim govedarstvom, uz roditelje, bavi od 2009. godine.

I Žarko Stankov, koji je treća generacija u porodici koja se bavi mlečnim govedarstvom, smatra da u proizvodnji mleka mogu da opstanu samo ozbiljni i veliki.

- Poslednjih godina je bilo pokušaja mladih Tomaševčana da počnu proizvodnju mleka sa pet - šest krava, ali tu nema zarade. Odustanu i odu u fabriku na posao koji im donese sigurnih 40.000 - 50.000 dinara mesečno - kaže Stankov, koji trenutno na muži ima 24 grla.

Stankov ističe da je u mlečnom govedarstvu jako važna i sigurnost na duže staze.

- Mladi koji nemaju svoju zemlju i mehanizaciju to moraju da nabavljaju uz pomoć kredita. Da biste se zadužili za 100.000 EUR ili 200.000 EUR, morate da imate neku sigurnost i što se tiče cena, i premija, i otkupljivača. To kod nas nije slučaj i zato je sad počinjati sa poslom jako teško. Onome ko ima nešto od prethodnih generacija malo je lakše - objašnjava Stankov.

Ipak, mleko je nešto što stočarima donosi redovan mesečni prihod.

- I moj sin, koji je završio Poljoprivredni fakultet, vidi sebe na farmi, ali više naginje tovu bikova ili svinja. Ne mešam se u njegov izbor i podržaću ga, ali mu samo govorim da od onoga što mesečno stigne od mleka u kućni budžet mi praktično održavamo farmu. Jesu veće pare od bikova, ali se na njih dugo čeka. S druge strane, mlečno govedarstvo znači da 365 dana morate biti na farmi. Nema letovanja, nema zimovanja, nema odmora - naglašava Stankov.

On dodaje da u porodici ozbiljno razmišljaju da u neko dogledno vreme počnu i sa preradom mleka. Međutim, to su već velike odluke i nove investicije, koje zaslužuju da se o njima dobro razmisli.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.