Izvor: Beta/AFP | Nedelja, 09.08.2020.| 17:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Naftni gigant Saudi Aramko izgubio 73% dobiti zbog pandemije

Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)
Saudijski naftni gigant Saudi Aramko prijavio je danas pad neto dobiti od 73,4% u drugom kvartalu 2020. u odnosu na prethodnu godinu zbog urušavanja cena nafte izazvane pandemijom.

Ta javna firma je objavila da joj je neto dobit 6,6 mlrd USD za period april-jun 2020, dok je u isto vreme prošle godine bila 24,7 mlrd USD.

- Turbulencije povezane sa smanjenjem tražnje i padom cena nafte odražavaju naše rezultate u drugom tromesečju - rekao je generalni direktor kompanije Amin Naser.

Neto dobit Saudi Aramka u prvoj polovini ove godine opala je za 50%, na 23,2 mlrd USD u odnosu na 46,9 mlrd USD u istom periodu prošle godine, navela je kompanija.

Prihodi od nafte u Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku te sirovine u svetu, teško su pogođeni duplim šokom pada cena zbog trgovinskog rata pre pandemije i velikim smanjenem proizvodnje potom.

Cene nafte su u aprilu i maju dostigle najniži nivo za nekoliko decenija: ispod 20 USD po barelu, zbog pada tražnje izazvanog pandemijom novog koronavirusa.

Cene su se popele na oko 44 USD za barel kada je nekoliko zemalja proizvođača nafte iz kartela Opek-a prihvatilo da smanji proizvodnju.

Saudijska prozvodnja nafte pala je na 7,5 miliona barela dnevno u junu, dok je proseka prošle godine bio 10 miliona.

Uprkos svemu kompanija Saudi Aramko će podeliti 18,75 mlrd USD dividendi za drugo tromesečje, pošto je obećala da će tokom pet godina godišnje deliti bar 75 mlrd USD dividendi, rekao je Naser.

Saudi Aramko je prvi put kotiran na saudijskoj berzi u decembru, što je najveći ulazak na berzu na svetu: kompanija je tada dobila 29,4 mlrd USD prodajom 1,7% akcija.

Saudi Aramku je mesto najskuplje kompanije na svetu izgubio prošle nedelje kada je kapitalizacija američkog Epla dostigla 1.900 mlrd USD, dok je vrednost saudijske firme 1,760 miljardi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.