Izvor: RTS | Nedelja, 09.08.2020.| 19:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

BRNABIĆ: Pregovaramo o vakcini sa nekoliko država, Srbija će je dobiti među prvih 20 zemalja

(Foto: YouTube/screenshot)
Premijerka Srbije Ana Brnabić je, gostujući u na TV Prva, rekla da Srbija pregovara sa nekoliko država o vakcini za koronavirus i dodala da ćemo biti među prvih 20 zemalja koje će je dobiti.

- Garantujem da će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, vakcina će biti u zemlji tek kada bude potpuno bezbedna a sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja naši stručnjaci već danas gledaju - navela je predsednica Vlade.

Kada je reč o laboratorijama za PCR testiranja, Brnabićeva je rekla da se sa tim ne odugovlači, ali i da sene smeju po cenu bilo čega dati dozvole, jer bismo imali mnogo više štete nego koristi.

- Sve laboratorije koje imamo u ovom trenutku moraju da imaju zgradu samo za to, posebne uslove za preuzimanje briseva i njihovo čuvanje - objasnila je Brnabićeva.

Rekla je da se trenutno zahtevima privatnih laboratorija bavi inspekcija Ministarstva zdravlja.


U utorak odluka o nastavi


Brnabić je, kazala da Ministarstvo prosvete radi na uputstvu i da će u ponedeljak biti održan finalni sastanak, koju će Krizni štab u utorak usvojiti.

- Najbliži smo tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama - rekla je premijerka.

Nakon toga, kaže, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini.

Ukazala je da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se sa UNICEF-om, priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu, kako da se to proverava.

Upitana za univerzitete rekla je da tu država nema toliko ingerencije zbog autonomije univerzteta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.