Izvor: Novosti | Subota, 08.08.2020.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

U toku priprema tendera za energetsku rekonstrukciju dve kragujevačke osnovne škole

Ilustracija (Foto: Dagmara_K/.shutterstock.com)
Ministarstvo rudarstva i energetike će sa 20 miliona dinara finansirati renoviranje kragujevačke OŠ "Radoje Domanović". S obzirom na to da je primarni cilj povećanje energetske efikasnosti, u Gradskoj upravi očekuju da će uštede samo na troškovima za toplotnu energiju dostizati dva miliona godišnje, dok bi potrošnja struje trebalo da bude manja za 40%.

Gradski energetski menadžer Ana Radojević kaže da su predviđeni zamena kompletne stolarije, postavljanje izolacije na delu zgrade, ugradnja termostatskih ventila i cirkulacione pumpe sa promenljivim brojem obrtaja na sistemu daljinskog grejanja, te instaliranje LED rasvete.

Reč je, inače, o jednoj od najstarijih škola u Kragujevcu. Stari deo je izgrađen 1928, i tu je nekada bila Ženska gimnazija, a dogradnja je usledila 1970. Na zgradi u kojoj je svakodnevno oko hiljadu đaka i prosvetara, pritom, stolarija nikada nije menjana.

- U toku su priprema tenderske dokumentacije, a za stari deo je neophodna i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tu nećemo postavljati izolaciju, a novi prozori će zadržati autentični izgled. Inače, završavamo papirologiju i za renoviranje OŠ "Prota Stevan Popović" u selu Čumić, za koju je isti resor još ranije opredelio 11 miliona - zaključuje Ana Radojević.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.