NavMenu

Dogovoren način finansiranja, projektovanja i izgradnje autoputa Brčko-Bijeljina-Rača

Izvor: eKapija Petak, 07.08.2020. 12:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Republike Srpske donela je Odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji deonice autoputa Brčko–Bijeljina–Rača.

Vlada Republike Srpske je saglasna da se finansiranje, projektovanje i izgradnja deonice autoputa Brčko–Bijeljina-Rača realizuje putem takmičarskog dijaloga u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama. Ukupna procenjena vrednost kapitalne investicije iz ove Odluke je 750.000.000 KM, a tokom takmičarskog dijaloga biće izdefinisani svi aspekti finansiranja, projektovanja i izgradnje.

Strategijom razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016-2025. godine, predviđa se dugoročni razvoj mreže javnih puteva sa ciljem poboljšanja međunarodnog, regionalnog i unutrašnjeg transporta, pa se, između ostalog, predviđa i projekat izgradnje autoputa Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Republikom Srbijom.

Akcionim planom izgradnje autoputeva određeno je da će se deonica autoputa Vukosavlje–Brčko–Bijeljina-granica sa Republikom Srbijom u dužini od oko 70 km realizovati kroz izgradnju dve deonice: Vukosavlje-Modriča-Brčko u dužini od 33 km i deonice Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom u dužini od 37 km, te da je rok realizacije izgradnje tih deonica autoputa period od 2020. do 2030. godine.

Početak deonice Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom je na istočnoj administrativnoj granici Brčko Distrikta, dok je završetak na državnoj granici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u mestu Rača.

Svrha projekta izgradnje autoputa Brčko-Bijeljina-Rača je da omogući bolje povezivanje mreže autoputeva unutar Republike Srpske, uključujući i povezivanje sa Srbijom, razvoj lokalnih zajednica, kao i razvoj lokalne i regionalne ekonomije, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

Između Srbije i BiH potpisan je Sporazum o saradnji na realizaciji projekta autoputa/brzog puta Sarajevo–Beograd–Sarajevo, kojim je definisana izgradnja međudržavnog mosta na lokaciji Rača/Sremska Rača, a čiju izgradnju finansira Srbija, koja je započela izgradnju autoputa od Kuzmina do Sremske Rače.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.