NavMenu

Za nabavku vetroagregata i opreme za VE Gvozd biće raspisani međunarodni tenderi - Izgradnja planirana za početak 2021.

Izvor: Vijesti Petak, 07.08.2020. 12:29
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Od sredine 2014. godine, kada je počela sa radom prva mala hidroelektrana (mHE), pa do kraja novembra prošle godine, na teret crnogorskih potrošača električne energije palo je 34,3 mil EUR.

Za struju iz 13 mHE isplaćeno je 13,4 mil EUR subvencija, dok je iznos za subvencije za struju iz vetroelektrene (VE) Krnovo iznosio 20,9 miliona EUR. Za razliku od mHE i VE Krnovo, buduća VE Gvozd, koja će se nalaziti takođe na krnovskoj visoravni, neće biti na teret građana.

- Projekat vetroelektrane Gvozd realizovaće se po tržišnim principima i neće biti bilo kakvog podsticaja za električnu energiju proizvedenu iz VE Gvozd, što praktično znači da građani neće osetiti teret njene izgradnje, niti buduće eksploatacije. Tokom kontinuiranog rada projektovanog na 25-30 godina, sva električna energija biće tržišno plasirana - kazao je izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) Ivan Mrvaljević.

Prema rečima Mrvaljevića, VE Gvozd imaće ukupnu instalisanu snagu od 54,6 MW, a očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 GWh.

- Projekat podrazumeva izgradnju i puštanje u rad 13 vetroagregata, pojedinačne snage od 4,2 MW, transformatorske stanice 110/33 kV na projektnoj lokaciji, rekonstrukciju transformatorskih stanica Krnovo i Nikšić, kao i izgradnju dva jednostruka dalekovoda dužine tri i 14 kilometara - kazao je Mrvaljević.

Pregovori o finansiranju projekta vrednog više od 60 mil EUR sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj su u toku.

- Tenderi za nabavku vetroagregata, prateće opreme i opreme za priključenje u elektroenergetski sistem biće urađeni na međunarodnom nivou, u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj. Očekujemo da građevinsku dozvolu dobijemo do kraja godine i da ćemo gradnju započeti tokom 2021. Predviđeni period izgradnje je 18 meseci - kazao je Mrvaljević.

Probni rad trajaće šest meseci.

Prema rečima Mrvaljevića, VE Gvozd je prirodan nastavak vetroelektrane Krnovo.

- Svi značajni podaci, merenje vjetra, ekološki elaborat, podaci o proučavanju i monitoringu kako ptica tako i slepih miševa, su korišćeni i dopunjeni za potrebe izgradnje vetroelektrane Gvozd. Urađeno je nekoliko studija vetropotencijala, a završna, koju je uradio nemački konsultant Fichtner, poslužila je kao osnova za pripremu tehničke dokumentacije na kojoj sada radimo - istakao je Mrvaljević.

Nemačka kompanija Fichtner uradila je Studije potencijala vetra i procene energetske proizvodnje i Studije tržišta i poslovnog modela za VE Gvozd. Kako u studiji piše, srednja vrednost brzine vetra, izmjerena na visini od 84 metra, iznosi 6.52 m/s. Zimski meseci su sa najvećom brzinom vetra, dok je najniža brzina vetra zabilježena u junu i septembru.

Prema riječima Nikole Vukotića, inženjera geologije u EPCG, tokom juna i jula izvedena su detaljna geološka istraživanja na lokacijama budućih vjetrogeneratora, na lokacijama TC Gvozd i TC Krnovo i detaljna laboratorijska istraživanja.

- Elaborati su urađeni i njihova revizija je u toku - kazao je Vukotić.

Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, prema rečima Mrvaljevića, u završnoj je fazi i EPCG će u tu svrhu izdvojiti između 100 i 200 hiljada evra.

- Meštani su zadovoljni. Nismo do sada imali problema i ne očekujemo ih. Generalno u enetgetici, vetroelektrane su projekti koji bude najmanje pažnje i imamo jako dobro raspoloženje meštana, struke i nevladenog sektora, vezano za za vetroelektranu Gvozd - istakao je Mrvaljević.

Vetroelektrana Gvozd proizvodiće električnu energiju dovoljnu za sva domaćinstva u Nikšiću.


VE Krnovo proizvodi struju planski

Na Krnovu je u novembru 2017. puštena u rad prva vetroelektrana u Crnoj Gori, koja ima 26 vetrogeneratora, snage 72 MW.

- U 2019. godini vetroelektrana Krnovo ostvarila je proizvodnju od 96% godišnje prijavljenog plana proizvodnje električne energije. U 2020. godini za prvih šest meseci, ovo ostvarenje iznosi 50% godišnje prijavljenog plana proizvodnje električne energije. Kako je i za očekivati, prema godišnjim planovima proizvodnje, iz vetroelektrane Krnovo se na nivou godine proizvede oko 200GWh električne energije - saopštili su iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), koji otkupljuje struju iz mHE i Krnova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.