NavMenu

Novi Duvanski kombinat Podgorica širi proizvodnju - U izgradnju nove hale biće uloženo 12 mil EUR

Izvor: Dnevne novine Petak, 07.08.2020. 12:28
Komentari
Podeli
(Foto: underworld/shutterstock.com)
Većinski vlasnik Novog Duvanskog kombinata Podgorica, GRAND INTERNATIONAL FZ-LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u skladu sa poslovnim planovima i dugoročnim opredeljenjima, odlučio je da nastavi da investira u projekat razvoja duvanske industrije u Crnoj Gori. Kako je u intervjuu za Dnevne novine rekla Savka Darmanović, direktorka Novog duvanskog kombinata, dobijene su potrebne saglasnosti i urbanističko-tehnički uslovi za gradnju Hale za primarnu proizvodnju sa pratećim objektima, vrednu 12 mil EUR.

Na ovaj, istakla je, biće kompletiran i zaokružen tehnološki proces proizvodnje, obrade i pakovanja duvana i duvanskih proizvoda.

Darmanović navodi da je u toku završna faza izrade glavnog projekta za koji je investitor opredelio najsavremeniju proizvodnu liniju za proizvodnju.

- Dovršetkom ove investicije i njenim stavljanjem u punu funkciju, ukupan iznos ulaganja dostići će sumu od 40 mil EUR. Takođe, biće uposleno novih 30 radnika. Maksimalni projektovani kapacitet pripreme duvana u budućoj fabrici iznosi 900 tona mjesečno. Domaći kapaciteti ni približno nisu dovoljni da potrebnom sirovinom obezbede planiranu proizvodnju. Zato računamo na nabavku duvana od proizvođača iz celog regiona i šire. Ovo je zapravo projekat koji po svom potencijalu prevazilazi regionalne okvire - kaže ona.

Prema njenim rečima, već u ovom periodu kapaciteti se pokazuju nedovoljnim za smeštaj celokupnog repromaterijala, gotovih proizvoda i ostalog pomoćnog materijala.

- Uz planirano proširenje proizvodnje, uvođenje novih proizvodnih linija, mašina i opreme, kao i izrade novih brendova cigareta, biće neophodno da tražimo rešenja za dalje proširenje. Buduća fabrika primarne proizvodnje duvana, o kojoj je već bilo reči, koja je veoma zahtevna što se tiče tehnološko-prostornih uslova, takođe će u perspektivi zahtevati dodatni prostor. Potrebno je takođe definisati i izdvojiti posebne kapacitete za otkup sirovog duvana, njegovo čuvanje i proces pripreme - rekla je Darmanović.

Na osnovu ovih procena, ističe, menadžment je iskazao nameru da na prostoru agroindustrijske zone, gde je i smeštena fabrika u okviru slobodne carinske zone, sa Glavnim gradom napravi dogovor o dokupu određenih slobodnih parcela, kako bi na njima izgradili dodatne skladišne kapacitete.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.