Izvor: eKapija | Petak, 07.08.2020.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Vračevgajskom jezeru gradiće se obrazovno-istraživački centar po uzoru na vojvođanske dvorce - Traže se projektanti

Vračevgajsko jezero
Vračevgajsko jezero (Foto: YouTube/screenshot)
Ministarstvo prosvete najavilo je u martu 2019. da će u naredne dve godine biti osnivani istraživački centri širom Srbije. Tada je saopšteno i da će gradnja istraživačkog centra za geonauke u Beloj Crkvi početi do kraja 2019, ali će, prema svemu sudeći, taj projekat ipak kasniti, s obzirom na to da je resorno ministarstvo sada raspisalo tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Vlada Srbije ovlastila je u martu 2020. godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da u ime Republike Srbije bude investitor izgradnje Obrazovno-istraživačkog centra na teritoriji opštine Bela Crkva.

Kako se navodi u dokumentu, predmet izrade urbanističkog projekta i tehničke dokumentacije za izgradnju objekta Obrazovno-istraživačkog centra Vračev Gaj je parcela koja se nalazi na samoj obali Vračevgajskog jezera, nastalog iskopom nanosa šljunka.

Površina parcele je 30 a 80 m2 i nalazi se u građevinskom području naselja Bela Crkva.

Prema informaciji o lokaciji, dozvoljena je izgradnja sa indeksom zauzetosti parcele maksimum 20%, sa minimalno 40% uređenih zelenih površina, odnosno mogućoj izgradnji objekta ili objekata koji imaju prizemlje, sprat i potkrovlje. Pod ovim uslovima, površina osnove je do 600 m2, a ukupna površina objekta ili objekata 1.800 m2.

Centar bi trebalo da poseduje dvokrevetne sobe za ukupno 100 osoba, trpezariju, kuhinjski i magacinski blok, salu ili amfiteatar za najmanje 100 osoba, za prezentacije i predavanja, višenamensku salu koja može da bude jedinstven prostor ili pomičnim pregradama podeljena na manje sale za radionice, dve manje sale za radionice i nastrešnice za letnje radionice.

Takođe, planira se i uređenje obala jezera, za prilaz vodi, sunčanje i kupanje, kao i posmatranje sportova na vodi.

U konceptualnom rešenju usvojen je prilaz obrazovno–istraživačkom centru sa istoka, iz pravca naselja Bela Crkva gde je povoljno formirati prepoznatljiv ulazni element, sa asocijacijom na kule sa vojvođanskih dvoraca.

Namena i funkcionalnost objekata Obrazovno-istraživačkog centra je koncipirana za školske i vanškolske aktivnosti u oblasti nauke, obrazovanja, kulture i sporta. To podrazumeva obavljanje stručnih i organizacionih zadataka, povezanih sa prenošenjem znanja i uvođenjem u istraživački rad, kulturne delatnosti i realizaciju određenih delova programa u oblasti vaspitanja i obrazovanja.

Nastava može da se obavlja u zatvorenim prostorima, kao što su amfiteatar, sala za predavanja i prezentacije, radionice, ali i napolju, u otvorenom amfiteatru ili na obali jezera. Potrebno je da sale i radionice budu tako izvedene da se mogu prilagođavati nastavi ili radu pomičnim pregradnim zidovima i organizacijom mobilijara.

Obaveza projektanta je da za potrebe izrade urbanističkog projekta na osnovu uslova nadležnih komunalnih preduzeća i da u okviru urbanističkog projekta definiše elemente potrebne za dobijanje lokacijskih uslova, kao i izrada tehničke dokumentacije projekta za građevinsku dozvolu (PGD).

Rok za dostavljanje ponuda je 8. septembar, a više detalja o tenderu pogledajte OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE