NavMenu

Frizerima se gomilaju dugovi, većina malih salona moraće da stavi katanac

Izvor: Novosti Petak, 07.08.2020. 08:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Frizeri u Srbiji jedva opstaju, promet u salonima je pao za 80% u odnosu na period pre pojave pandemije. Mere iz paketa državne pomoći koje se odnose na isplatu minimalnih zarada ne mogu da im pomognu da stanu na noge, jer je obim posla dramatično smanjen.

Plaćanje poreza i doprinosa za "korona-minimalce" samo je odloženo za narednu godinu, a ne otpisano, što znači da se dugovi gomilaju.

Ovo u razgovoru za Novosti kažu predstavnici različitih udruženja frizera. Navode i da svaka peta radnja radi na crno i procenjuju da će veliki saloni nekako pregurati krizu, a da će većina malih morati da stavi katanac.

- Ovo je veliki udarac za nas. Najviše bi nam značilo otpisivanje plaćanja poreza i doprinosa za period tokom vanrednog stanja kada nismo uopšte radili i umanjivanje dažbina sve dok traje pandemija, što bi se odnosilo ili na poreze i doprinose ili na firmarine, đubrarine. Odlaganje samo produžava agoniju - kaže predsednik Udruženja frizera i kozmetičara PKS Dragan Živić.

On ističe da su isplatom minimalaca svi stavljeni u isti koš, i oni kojima je povećan promet, kao što su, na primer, apoteke i oni koji uopšte nisu radili, što je situacija sa frizerima. O svemu tome je, kako kaže, više puta pisao premijerki, Ministarstvu finansija, kriznim štabovima širom Srbije, PKS.

Potpredsednik Saveza frizera Srbije Aleksandar Marković navodi da su PKS uputili predlog da im se makar deo troškova umanji, tako što bi se uveo moratorijum na plaćanje eko-takse dok ne prođe situacija izazvana pandemijom.

- Tražili smo i da nas oslobode obaveze izrade Plana primene mera za sprečavanje širenja kovida 19. Svi se pridržavamo propisanih mera i vodimo računa, pre svega zbog svog zdravlja i zdravlja naših porodica, a država neka kontroliše higijenske i zdravstvene uslove - kaže Marković.

Troškovi za eko-taksu i Plan iznose oko 16.000 dinara. Marković, takođe, ističe da je problem što frizeri nemaju odakle da plate sve dažbine koje imaju na mesečnom nivou, jer je promet opao za 80%.

Naši sagovornici objašnjavaju da je nakon ukidanja vanrednog stanja posao dobro krenuo, ali da u junu već pada promet, a od početka jula je drastično smanjena potražanja za njihovim uslugama. Glavni razlog je što su građani uplašeni, jer se, kako navode, stalno govori da su saloni mesta gde postoji visok rizik zaražavanja.

Ovaj zanat već godinama prati i niz drugih problema, kao što su neophodnost uvođenja minimalnih cena usluga, ali i licenciranje i kategorijazacija salona kako bi se uveo red u ovoj oblasti. Sagovornici Novosti apeluju na što hitnije donošenje Zakona o zanatlijama, koji bi sve to trebalo da propiše, a na koji se čeka čitavu deceniju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.