NavMenu

Moguća rekonstrukcija bolnice u niškom Knez Selu - Projekat vredan 4 mil EUR, konačnu reč daće Ministarstvo zdravlja

Izvor: Niške vesti Četvrtak, 06.08.2020. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: miamia/shutterstock.com)
Adaptacija bolnice u niškom Knez Selu za potrebe lečenja kovid pacijenata, uskoro bi mogla da počne. Grad i KC Niš su predali potrebne građevinske i stručno-medicinske projekte i sada se čeka odluka Ministarstva zdravlja, koje treba da obezbedi novac za te namene.

Procenjuje se da bi kompletna rekonstrukcija objekta, uređenje enterijera i medicinska oprema, moglo da košta oko 4 mil EUR. Ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtevala, ovaj objekat bi već u novembru ili decembru mogao da primi prve pacijente.

Krizni štab grada Niša se od početka proglašenja epidemije nosio mišlju da bi objekat u Knez Selu trebalo osposobiti za prihvat većeg broja kovid pozitivnih pacijenata, tim pre što prema svom kapacitetu i nameni odgovara trenutnim potrebama zdravstva. Lokacijski je izolovan, što doprinosi manjoj mogućnosti širenja virusa kovid-19. Povećanje broja kovid pozitivnih u drugom piku talasa epidemije aktuelizovalo je ovu ideju, koju je republički krizni štab podržao, jer je reč o gotovom objektu koji treba samo renovirati.

- Ta ideja je originalno domaća, niška. Već smo predali građevinski projekat rekonstrukcije, koja bi, zajedno sa nabavkom kreveta, ormarića i drugih delova nameštaja, koštala oko 360 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra, bez medicinske opreme. Tamo će biti mesta za ukupno 350 pacijenata, a osim toga biće i pedesetak mesta za intenzivnu negu, odnosno za respiratore - rekao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur gostujući u programu TV Belle amie.

Stručno-medicinski tim KC Niš je napravio medicinski projekat opremanja bolnice, tako da su istovremeno oba projekta predata Ministarstvu zdravlja, koje treba da odredi finansije za te namene i da posao što pre krene.

- Lopta je u dvorištu Ministarstva zdravlja. Verujem da će sve ići po ubrzanoj proceduri, budući da je situacija takva kakva jeste. Imajući u vidu da smo do sada sve kovid objekte radili u saradnji sa Vojskom Srbije, pretpostavljam da će i sada biti uključeni u taj posao i da će sve biti završeno u roku - istakao je zamenik gradonačelnika Niša.

Neophodnu medicinsku opremu za bolnicu u Knez Selu, poput skenera, pokretnih skenera, respiratora i ostalog, nabaviće država. Mada, kako navodi Banđur, tu opremu Srbija ima u svojim rezervama.

Građevinski projekat rekonstrukcije, koji su radili stručnjaci niškog Zavoda za urbanizam, predviđa privođenje objekta nameni gde bi se lečili srednje teški i laške oboleli pacijenti.

- Naš deo posla je bio da napravimo rešenje kojim bi objekat u Knez Selu bio ponovo stavljen u funkciju. Projekat obuhva zamenu dotrajalih instalacija, uređenje fasade objekta, stolariju koliko je neophodno, kao i saniranje krova bolnice koji je, u toku prošle godine, vetar delimično oduvao. Osim toga, projekat sadrži i deo za uređenje sistema sa različitim vrstama gasova za potrebe medicinskih intervencija - kaže Miroljub Stanković direktor Zavoda za urbanizam.

Problem odvoda otpadnih voda zdravstvenog objekta u Knez Selu je višegodišnji, budući da je kanalizaciona mreža stigla na kilometar od bolnice.

- Danas se to vrlo lako rešava ugradnjom modula određenog kapaciteta. Bolnica neće biti u ovom trenutku spojena na kanalizacionu mrežu, ali će se vršiti modularno prečišćavanje otpadnih voda. Sagledali smo i taj problem, tako da neće biti zagađenja životne sredine - istakao je Banđur.

Izgradnja bolnice u Knez Selu, kao posebne bolničke zgrade u sastavu zdravstva Niša, namenjene banovinskom Sanatorijumu za tuberkulozu, započeta je na praznik Preobraženja 19. avgusta 1936. godine, a završena pred početak Drugog svetskog rata. Sanatorijum je finansirala niška opština i tada je bila najveća bolnica za plućne bolesti u Kraljevini Jugoslaviji.

Vremenom sa širenjem kapaciteta, ova ustanova je prerasla u Kliniku za plućne bolesti i tuberkulozu KC Niš. Kao specijalizovana zdravstvena ustanova velikog kapaciteta, klinika u Knez Selu je 70 i više godina lečila pacijente sa različitim bolestima pluća, čak i onih najtežih.

Racionalizacija i bolja organizacija zdravstvene službe bili su razlog preseljenja ove zdravstvene ustanove u staru zgradu Interne klinike KC Niš, gde radi od 15. aprila 2018. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.