Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.08.2020.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

YUbel inžinjering prvi put u svetu primenio Myrtha tehnologiju na bazenu olimpijskih dimenzija na Tašmajdanu (FOTO, VIDEO)

(Foto: YUbel inžinjering )
Početkom ovog meseca rekonstruisani bazen na Tašmajdanu otvoren je za posetioce. Između ostalog, sanirana je školjka bazena, izrađena je bazenske rasveta, uređen parter, prostor je dodatno ozelenjen.

Kako je preneo Tanjug, rekonstrukcija je koštala oko 2 mil EUR.

Za implementiranje sistema "Myrtha pool renovection" i "Myrtha skin", gde je celokupna betonska školjka obložena nerđajućim čelikom laminiranim PVC-om, bila je zadužena kompanija YUbel inžinjering iz Beograda.

- Myrha renoviction je sistem rekonstrukcije starih betonskih bazena, gde se betonska konstrukcija oblaže prohromskim panelima laminiranim PVC-om. Vodotpornost školjke se prebacuje na prohromske panele, a stara školjka se koristi samo kao statički oslonac. Osnovna prednost Myrtha sistema se ogleda u tome što se može izvesti bazen sa milimetarskom preciznošću koju zahtevaju svetska plivačka udruženja. U ovim bazenima se mogu održavati takmičenja koja zadovoljavaju FINA standard. Myrtha skin je oblaganje i poda bazena laminiranim prohromskim limom koji se isporučuje u rolnama i spaja se na licu mesta - pojasnio je za eKapiju Nebojša Golubović mast. inž. maš.


Celokupna instalacija završena je za manje od dva meseca, a tašmajdanski bazen je prvi u svetu koji je implementirao ovu tehnologiju na bazenu olimpijskih dimenzija. Kako navode u kompaniji YUbel inžinjering, to Beograd stavlja na vodeću poziciju implementacija inovacija u vodenim sportovima.

- Myrtha renoviction je tehnologija koju A&T Europe (vlasnik Brenda Myrtha pools) već standardno primenjuje kod rekonstrukcija starih betonskih bazena. Myrtha skin je sistem koji je prvi put implementiran na bazenu ovih dimenzija. Standardno rešenje je armirana PVC membrana. Osnovna prednost skin-a je u veku trajanja u odnosu na membranu - ističe Golubović.

Bazen za vaterpolo i plivanje u Kuli

Kompanija je početkom sezone 2020. na prostoru Vašarišta u Kuli instalirala bazen za vaterpolo (33x25m) sa mogućnošću korišćenja kraće strane bazena za takmičarsko plivanje. On je takođe izrađen u Myrtha tehnologiji, s tim što je ovaj bazen samostojeći.

- Sem podne ploče nije potrebno dodatno ojačavati zidove bazena betonskom konstrukcijom, već se opterećenje od vode i kupača prenosi na kosnike koji podržavaju prohromske panele - objašnjava sagovornik eKapije.

U ovoj tehnologiji su bili urađeni i privremeni bazeni u Beogradskoj areni za Evropsko prvenstvo u vaterpolu 2016.


Kompanija u narednom periodu očekuje proširenje saradnje sa italijanskim partnerom, kako u regionu tako i šire, uvođenje novih standarda kada je reč o automatizaciji sistema za tretman bazenske vode, a verovatno i proširenje radnih kapaciteta.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Rekonstruisani bazen na Tašmajdanu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.