Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.08.2020.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šid oprema industrijsku zonu Adaševci i čeka investitore - Posle austrijske kompanije Thermowool javilo se još zainteresovanih

Ilustracija (Foto: Konstantin L/shutterstock.com)
Kao i druge lokalne samouprave u okruženju, i Šid se suočava sa posledicama epidemije koronavirusa. Iako je sa tačnom preciznošću teško planirati razvojne projekte, iz opštinske uprave ističu da nastavljaju tamo gde su stali. Industrijska zona u Šidu, iako nije završena u potpunosti, već ima prvog "stanara", austrijsku kompaniju Thermowool koja je započela izgradnju pogona u okviru jedne parcele na industrijskoj zoni.


Dolazak prve kompanije privukao je i nove investitore koji su već kontakirali opštinu.

- To je, verujemo, samo početak, budući da su, od početka radova na izgradnji ovog pogona, Opštinu Šid kontaktirali još neki potencijalni investitori, a u zavisnosti od njihove ozbiljnosti, Opština Šid će nastojati da sa nekima od njih ostvari uspešnu saradnju. U ostvarenju ovog cilja, imamo podršku i Razvojne agencije Vojvodine, Razvojne agencije Srbije, republičke i pokrajinske Vlade - kaže za eKapiju Zoran Semenović, zamenik predsednika opštine i dodaje da je veoma važno i to što je Opština Šid, prema petogodišnjem planu Srbija 2020-2025, targetirana kao značajna investiciona destinacija.

Završetak kompletnog opremanja industrijske zone Adaševci svakako je, kako ističe, prioritet.

- Smeštena na veoma atraktivnoj lokaciji, uz auto-put E-70, ona je razvojna šansa koja građanima Šida može doneti boljitak i u tome ćemo istrajati - kaže Semenović.


Investicije lokalne samouprave

U toku je izgradnja vodovodne mreže u naseljenom mestu Molovin čime se stavlja tačka na problem neadekvatnog vodosnabdevanja fruškogorskih sela u našoj opštini.

Izgradnja puta Jamena - Račinovci, granični prelaz je takođe u toku.

- Važnost ovog projekta se ogleda u povezanosti ovog dela naše opštine sa Hrvatskom, gde će se mnogo brže stizati, jer više neće biti potrebe da se putuje čak do graničnog prelaza Batrovci. Otvaranjem graničnog prelaza Jamena-Račinovci, Srbija i opština Šid će se preko jednog dela Republike Hrvatske povezati sa Republikom Srpskom, što će dati nove mogućnosti razvoja proizvodnih i uslužnih delatnosti - kaže Semenović.

Takođe, završava se i III faza izgradnje pešačko-biciklističke staze zdravlja na izletištu Lipovača, tako da će svi posetioci ovog dela Fruške gore u prijatnijem ambijentu moći da uživaju u njenim lepotama.


Planovi za investicije

Naš sagovornik najavljuje i da će lokalna samouprava u naredne četiri godine uraditi i kompletnu rehabilitaciju puteva u naseljenom mestu Kukujevci i Sot, završiti nekoliko putnih pravaca u Moroviću, Batrovcima i Ilincima i krenuti u potpunu rekonstrukciju oštećenih puteva u Šidu.

Kako ističe, plan je da 2021. počne i izgradnja obilaznice oko Šida.

- Sve pripremne radnje za obilaznicu oko Šida su završene, plan je da se uskoro počne eksproprijacija zemljišta, kako bi već tokom 2021. mogli da otpočnu radovi na izgradnji obilaznice, koja je od suštinskog značaja za naš grad - navodi Semenović.

U narednom periodu je planirana i izgradnja prečistača otpadnih voda, savremenog parkinga u centru grada, završetak gasifikacije, ali i razvoj sportsko-rekreativnog turizma i unapređenje kulturnog nasleđa opštine Šid.

Ivana Milovanović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.