NavMenu

Grad Beograd priprema odabir novog partnera za naplatu karata - U septembru ističe ugovor za Busplus

Izvor: Večernje novosti Četvrtak, 06.08.2020. 09:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Sekretarijat za javni gradski prevoz Beograda uskoro bi trebalo da raspiše javnu nabavku za izbor partnera za naplatu karata i upravljanje vozilima, pošto ugovor sa firmom Apex odnosno Busplusom, ističe 20. septembra.

Prema važećem ugovoru, firmi Apex je pripadalo 8,53% prihoda ostvarenih prodajom karata, dok će Grad sada najverovatnije tražiti partnera koji bi pristao na 7,92% . Da li će Apex prihvatiti nižu ponudu ili će se pojaviti neko drugi, za sada je nemoguće prognozirati.

Na pitanje hoće li konkurisati na novom tenderu, kažu da će odluku o učešću na javnoj nabavci doneti većinski osnivač ove firme - turska kompanija KentKart. Navode i da će odluka o prihvatanju procenta od 7,92% zavisiti od uslova tendera.

Odluku o predlogu javno-privatnog partnerstva na prošloj sednici usvojila je Skupština grada, a napravljen je na osnovu studije koju je uradio Saobraćajni fakultet u Beogradu.

Kako se navodi u dokumentaciji, novo partnerstvo trebalo bi da se sklopi za narednih 13 godina, a ovaj period izabran je, jer oslobađa grad dobrog dela troškova, a drugi je to što i Smart plan razvoja sistema javnog prevoza prepoznaje 2033. kao ciljnu plansku godinu.

Grad će, na osnovu iskustva, sada kroz novo partnerstvo tražiti da se unapredi sistem kontrole prevoza putnika, da se smanji mogućnost zloupotrebe u sistemu, unapredi mehanizam za nadgledanje i kontrolu prevoznika kroz uvođenje novih funkcionalnosti u sistem, ali i kroz poboljšanje načina informisanja putnika.

Ono što su prevoznici u anketama, koje je sprovodio Saobraćajni fakultet, navodili kao najbitnije jeste povećanje i zaštita prihoda, a onda unapređenje sistema za naplatu karata. Kada su korisnici u pitanju, kao najlošiji deo sistema ocenjen je rad službe kontrole putnika i sistem za brojanje putnika.

Ipak, pitanje od najveće osetljivosti jeste visina nadoknade, odnosno provizije, za ugovorene poslove koju bi Grad plaćao privatnom partneru za održavanje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima. I baš zato što su interesi javnog i privatnog partnera oko ovoga direktno suprotstavljeni, preporuka usvojenog predloga je da visina provizije treba da bude ključni kriterijum za odabir najpovoljnijeg privatnog partnera.

Prosečni mesečni prihod od prodaje karata u 2019. bio je 621 milion dinara, što znaći da je Apeks na osnovu procenta od 8,52 mesečno prihodovao oko 50 miliona dinara.


Dodatni prihodi na kartama

Prema postojećem ugovoru sa firmom Apex, njima pripadaju prihodi od izdavanja beskontaktnih smart kartica korisnicima. Tako je u 2019. prodato 219.904 personalizovanih kartica po ceni od 250 dinara, 325.182 nepersonalizovane kartice takođe po ceni od 250 dinara i 201.824 papirnih kartica od 40 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija, Finansije

Struja za privredu Srbije od 1. maja jeftinija 25%?

Električna energija za komercijalno snabdevanje u Srbiji, odnosno za privredu, trebalo bi da pojeftini od 1. maja za oko 25% jer su pale cene tog energenta na tržištu, rekao je stručnjak za energetiku Željko Marković. On je za Betu rekao da je Elektroprivreda Srbije (EPS) cenu električne energije za privredu ugovarala zavisno od cena na tržištu i da je taj način izmenjen zbog energetske krize, kada su višestruko skočile. - Cene za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.