Izvor: Večernje novosti | Četvrtak, 06.08.2020.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grad Beograd priprema odabir novog partnera za naplatu karata - U septembru ističe ugovor za Busplus

Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)
Sekretarijat za javni gradski prevoz Beograda uskoro bi trebalo da raspiše javnu nabavku za izbor partnera za naplatu karata i upravljanje vozilima, pošto ugovor sa firmom Apex odnosno Busplusom, ističe 20. septembra.

Prema važećem ugovoru, firmi Apex je pripadalo 8,53% prihoda ostvarenih prodajom karata, dok će Grad sada najverovatnije tražiti partnera koji bi pristao na 7,92% . Da li će Apex prihvatiti nižu ponudu ili će se pojaviti neko drugi, za sada je nemoguće prognozirati.

Na pitanje hoće li konkurisati na novom tenderu, kažu da će odluku o učešću na javnoj nabavci doneti većinski osnivač ove firme - turska kompanija KentKart. Navode i da će odluka o prihvatanju procenta od 7,92% zavisiti od uslova tendera.

Odluku o predlogu javno-privatnog partnerstva na prošloj sednici usvojila je Skupština grada, a napravljen je na osnovu studije koju je uradio Saobraćajni fakultet u Beogradu.

Kako se navodi u dokumentaciji, novo partnerstvo trebalo bi da se sklopi za narednih 13 godina, a ovaj period izabran je, jer oslobađa grad dobrog dela troškova, a drugi je to što i Smart plan razvoja sistema javnog prevoza prepoznaje 2033. kao ciljnu plansku godinu.

Grad će, na osnovu iskustva, sada kroz novo partnerstvo tražiti da se unapredi sistem kontrole prevoza putnika, da se smanji mogućnost zloupotrebe u sistemu, unapredi mehanizam za nadgledanje i kontrolu prevoznika kroz uvođenje novih funkcionalnosti u sistem, ali i kroz poboljšanje načina informisanja putnika.

Ono što su prevoznici u anketama, koje je sprovodio Saobraćajni fakultet, navodili kao najbitnije jeste povećanje i zaštita prihoda, a onda unapređenje sistema za naplatu karata. Kada su korisnici u pitanju, kao najlošiji deo sistema ocenjen je rad službe kontrole putnika i sistem za brojanje putnika.

Ipak, pitanje od najveće osetljivosti jeste visina nadoknade, odnosno provizije, za ugovorene poslove koju bi Grad plaćao privatnom partneru za održavanje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima. I baš zato što su interesi javnog i privatnog partnera oko ovoga direktno suprotstavljeni, preporuka usvojenog predloga je da visina provizije treba da bude ključni kriterijum za odabir najpovoljnijeg privatnog partnera.

Prosečni mesečni prihod od prodaje karata u 2019. bio je 621 milion dinara, što znaći da je Apeks na osnovu procenta od 8,52 mesečno prihodovao oko 50 miliona dinara.


Dodatni prihodi na kartama

Prema postojećem ugovoru sa firmom Apex, njima pripadaju prihodi od izdavanja beskontaktnih smart kartica korisnicima. Tako je u 2019. prodato 219.904 personalizovanih kartica po ceni od 250 dinara, 325.182 nepersonalizovane kartice takođe po ceni od 250 dinara i 201.824 papirnih kartica od 40 dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.