NavMenu

Samo 15% poslodavaca prihvata povećanje minimalne cene rada - Sindikati traže 37.500 dinara

Izvor: eKapija/Tanjug Sreda, 05.08.2020. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)
Osamdeset pet posto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15% spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Ovo je rezultat istraživanja stavova poslodavaca koje je protekle nedelje sprovela Unija poslodavaca Srbije. Takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46% anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatljivo. Ovolika razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta. Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, jer bi preduzeća bila manje opterećena i povećanje plata ne bi uticalo na njihovu konkurentnost. Kratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika, navodi se na sajtu Unije.

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 osobe i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Pregovori sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i sindikatima počinju tokom avgusta, a u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta razmatra se visina minimalne cene rada za 2021. godinu.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković kaže za Tanjug da bi prvi sastanak u vezi minimalne cene rada u 2021. mogao da bude održan polovinom avgusta i da u tom sindikatu pripremaju predlog ali da su generalnog stava da minimalac treba da prati minimalnu potrošačku korpu ili da bude bar približnog iznosa imajući u vidu okolnosti.


U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe.

Potpredsednik SSSS-a Duško Vuković, ističe da taj sindikat ostaje pri stavu da treba da se izjednači minimalna cena rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara.

- Sa tim predlogom ćemo nastupiti u ovogodišnjim pregovorima, iako neće biti lako usaglasiti očekivanja - rekao je Vuković Tanjugu i dodao da bi i Vlada Srbije kao partner u dijalogu trebalo da izađe sa svojim stavom o visini cene rada, a ne samo sindikati i poslodavci.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.