Izvor: eKapija | Sreda, 05.08.2020.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

U septembru tender za konsultante za rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad - Uskoro kreću i prvi radovi

Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)
Evropska investiciona banka objavila je prethodno obaveštenje o javnoj nabavci za tehničku podršku za realizaciju rekonstrukcije i modernizacije svih železničkih podsistema pruge Niš-Dimitrovgrad. Kako se navodi očekivano vreme objavljivanja tendera je septembar 2020, a okvirni budžet 4,9 mil EUR. Više o tome pogledajte OVDE.

Podsetimo, u septembru 2019, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad početi do kraja 2019. godine.

Ipak, početkom marta na sajtu ministarstva je objavljeno da će prvi radovi koji podrazumevaju građevinsku rekonstrukciju sa pripremom za elektrifikaciju za deonicu pruge Sićevo–Staničenje–Dimitrovgrad (80 km) početi u trećem kvartalu 2020. godine, dok se završetak svih radova očekuje krajem 2023.

Projekat se finansira iz zajma Evropske investicione banke u vrednosti od 134 mil EUR i bespovratnih sredstava u iznosu od 73,04 mil EUR pribavljenih od strane Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Prema finansijskom ugovoru minimalno učešće Republike Srbije iznosi 10% ukupne vrednosti projekta i u skladu sa tim krajem 2019. godine aplicirano je za pribavljanje dodatnih bespovratnih sredstava u iznosu od 34,4 mil EUR, koja će se koristiti za izgradnju obilazne pruge.

Pruga Niš-Dimitrovgrad je jedini deo Koridora X koji nije elektrificiran i predstavlja vezu Srbije i Bugarske kojom se kreću velike količine robe iz Turske i sa Bliskog istoka i konkurentski pravac Koridoru IV, a podrazumeva i izmeštanje pruge iz centra Niša gradnjom obilaznice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.