NavMenu

Najveći svetski proizvođač voća i povrća rešen da eliminiše otpad od hrane - Grickalice iz kore ananasa

Izvor: eKapija Sreda, 05.08.2020. 11:40
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/Couleur)
Najveći svetski proizvođač voća i povrća, kompanija Dole najavila je da će do 2025. godine potpuno eliminisati otpad koji nastaje na putu od farmi do marketa. Kompanija traži način da se od voća i povrća koje završava kao otpad, naprave novi proizvodi - od grickalica, preko kozmetičkih proizvoda, do pakovanja.

Od kore ananasa koja je bogata nutrijentima i vitaminom C, kompanija namerava da napravi nove grickalice, pića ili kozmetičke proizvode. Lišće banana u kombinaciji sa korom ananasa koristiće se za pravljenje biorazgradivih pakovanja kojima će se zameniti sva plastična. Ono što ne može da se upotrebi za nove proizvode, trebalo bi da bude sirovina za postrojenja na biogas koja hranu pretvaraju u električnu energiju.

Sada, deo voća završava na otpadu jer je oštećen tokom berbe ili u nekoj fazi u lancu snabdevanja. Značajan deo se odbacuje zbog strogih kozmetičkih standarda u industriji, pa čelnici kompanije predlažu da se uspostave drugačiji standardi, kako bi se kupcima objasnilo da samo zato što nešto ne izgleda reprezentativno, ne znači da je neukusno ili nehranljivo.

Predsednik kompanije Dole Pier Luigi Sigismondi upozorava da je bačeno voće ogroman ekološki problem.

- Da je otpad od hrane država, bio bi na trećem mestu po uticaju na globalno zagrevanje, posle SAD i Kine. Kada nam voće ili hrana završe kao otpad, to znači da smo bacili energiju i vodu koja je potrebna da se voće uzgoji, transportuje, upakuje. A ako završi na deponiji, proizvodi metan, gas koji je čak i moćniji od ugljen-dioksida u izazivanju efekta staklene bašte - izričit je Sigismondi.

Ovi koraci neće potpuno eliminisati otpad jer je kompanija fokusirana na voće koje se izgubi na putu od farmi do marketa. I dalje ostaje problem voća u samim marketima i onog što kupci bace u svojim domovima. Prema nekim studijama, banane su jedan od proizvoda koji se najčešće baca u supermarketima. Podaci Ministarstva poljoprivrede SAD pokazuju da Amerikanci godišnje bace hrane u vrednosti od 161 milijardu dolara.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.