Izvor: eKapija | Sreda, 05.08.2020.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novu modularnu pušku u naoružanju Vojske Srbije proizvodi Zastava oružje - Meci iz užičkog Prvog partizana

Ilustracija (Foto: kanin.studio/shutterstock.com)
Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm, koju je razvila i proizvodi Zastava oružje, nova je puška u naoružanju Vojske Srbije. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, reč je o najsavremenijem oružju koje je prilagodljivo za sve borbene situacije, jednostavne je konstrukcije, pogodna za rukovanje i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila.

- Modularna puška M19 u zavisnosti od zadatka i potrebe može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm. Ovim se prevazilaze i eventualno nastali logistički problemi, s obzirom na to da novi metak kalibra 6,5 mm nije trenutno rasprostranjen na svetskom tržištu. Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 m - navode iz ministarstva.

Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da se na poligonima i strelištima uvere u njen kvalitet, pouzdanost, preciznost i ergonomičnost.

Metak 6,5 mm sa običnim zrnom i mesinganom čaurom i metak sa probojnim zrnom i mesinganom čaurom su proizvodi privrednog društva Prvi partizan a. d. Užice. Reč je o, kako se navodi, potpuno novom metku 6,5 mm koji je idejno zasnovan na sportsko-lovačkom metku 6,5 mm Grendel, s tim da su njegova konstrukcija, balističko rešenje i funkcijske karakteristike prilagođeni potrebama gađanja iz poluautomatskih i automatskih oružja.

- U pogledu svih balističkih parametara i karakteristika, oružja na bazi novog metka 6,5x39 mm imaju znatno bolje karakteristike efikasnosti gađanja, u poređenju sa oružjem koje koristi municiju 7,62x39 mm i 5,56x45 mm. To je postignuto odličnim aerodinamičkim karakteristikama projektila, čime se, za istu početnu energiju i bez povećanja sile trzanja omogućava manji pad brzine projektila, položenija putanja i veća terminalna kinetička energija. Zahvaljujući tome postiže se stabilniji let projektila na većim daljinama gađanja, što neposredno utiče i na poboljšanje preciznosti gađanja. Istovremeno, postiže se i poboljšanje parametara probojnosti i ubojnosti, na svim daljinama gađanja. Jedna od karakteristika nove modularne puške je i to da se relativno brzo može postaviti cev odgovarajuće dužine radi prilagođavanja taktičkim zahtevima upotrebe puške, čime malo koja armija u svetu može da se pohvali - kažu u ministarstvu.
Nova modularna puška 6,5/7,62 mm u naoružanju Vojske Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane)
Puška je opremljena kompleksnim nišanskim sistemima - dnevnim i refleksnim optičkim nišanom, kao i termovizijskim nišanom čime se značajno povećava efikasnost dejstva u noćnim uslovima. Temperaturni opseg funkcionisanja puške je od -30°C do +50°C.

Dodaje se da u skladu sa savremenim trendovima automatskog oružja, puška ima integrisani poklopac sanduka i gornju oblogu gasne komore sa dugom Picatinny šinom koja prihvata sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, kao i ručicu za zapinjanje zatvarača koja omogućava repetiranje i levom i desnom rukom. Takođe, ima i regulator paljbe s leve strane rukohvata pogodan za rukovanje.

Posle svih ispitivanja, mehaničkih testova i testiranja u raznim meteorološkim uslovima, kao i provere pouzdanosti i izdržljivosti iz oba kalibra, postignuti rezultati su na izuzetno visokom i zavidnom nivou. U poređenju sa svetskim rešenjima borbenih pušaka ove kategorije, modularna automatska puška M19 mnogo je jeftinija i ima znatno bolje balističke karakteristike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.