Izvor: Tanjug | Utorak, 04.08.2020.| 17:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Argentina dogovorila restukturiranje 65 mlrd USD duga

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Public Domain Pictures)
Argentinska vlada saopštila je danas da je postigla sporazum sa kreditorima o restrukturi državnog duga teškog 65 mlrd USD, nakon par meseci zastoja u pregovorima zbog neslaganja u stavovima.

Argentinske evroobveznice su ojačale za tri centa nakon objave ove vesti, povećavši dobitke sa prethodne trgovinske sesije koji su ostvareni u iščekivanju postizanja ovog sporazuma, javlja CNBC.

Tri grupe poverilaca (ad hok grupa držalaca argentinskih obveznica, Berzanska grupa držalaca obveznica i argentinski Bord kreditora) sad će pomoći Argentini da restrukturira svoj dug i ponuditi joj značajne olakšice.

Razgovori su zapali u ćorsokak u junu kada je Buenos Ajres saopštio da ne može da se obaveže da ispuni uslove koje nude kreditori.

Treća po veličini ekonomija Latinske Amerike već mesecima kasni za servisiranjem obaveza prema poveriocima po osnovu prodatih obveznica u vrednosti od više milijardi dolara, zbog žestokog udara koji trpi njena ekonomija od pandemije koronavirusa.

Ova zemlja s populacijom od 45 miliona našla se u finansijskim teškoćama i pre izbijanja epidemije Kovid-19, sa rastom siromaštva i nezaposlenosti, kao i s visokim kamatnim stopama usled dvogodišnje recesije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.