Izvor: eKapija | Utorak, 04.08.2020.| 17:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ruski stručnjaci u Šinvozu kompletiraju nova merna kola za Infrastrukturu železnice Srbije

Ilustracija (Foto: momente/shutterstock.com)
Nova merna kola, koja za potrebe Infrastrukture železnice Srbije proizvodi ruska kompanija Tvema, u završnoj su fazi i planirano je da probna vožnja na srpskim prugama bude organizovana između 10. i 20. avgusta, saopštila je Infrastruktura železnica Srbije,

U zrenjaninskoj fabrici Šinvoz u toku su završni radovi na kompletiranju mernih kola, u kojima trenutno učestvuje osam ruskih, kao i domaći stručnjaci.

Tokom planirane probne vožnje u prvoj polovini avgusta biće ispitivani parametri brzine, kočenja i ponašanja mernih kola na srpskim prugama. Takođe, planirano je da se obavi i obuka kadrova za korišćenje sistema ovih mernih kola.

Reč je o šinskom vozilu tipa Sever, koje snima i prati sve tehničke parametre železničkog koloseka, da bi se na osnovu dobijenih informacija konstatovalo stanje pruge, projektovale brzine i utvrdili svi drugi elementi od značaja za građevinsko održavanje infrastrukture.

Ovo je prvi put nakon četiri decenije da Infrastruktura železnica Srbije nabavlja merna kola, za potrebe merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor nad srpskim prugama.

Infrastruktura železnice Srbije do sada je imala samo jedna merna kola, nabavljena pre punih četrdeset godina, koja zbog lošeg stanja i kvarova, najčešće nisu u upotrebi.

Ugovorna vrednost ovih mernih kola je oko 2,2 mil EUR, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nova merna kola tipa Sever, koja proizvodi ruska kompanija Tvema duga su 25 metara i poseduju dva sistema za merenje geometrije koloseka – beskontaktno merenje šine i merenje razmaka između šina. Pored toga, postoji i mogućnost ugradnje većeg broja dodatnih funkcija.

Ovaj tip mernih kola ruskog proizvođača Tveme poseduje evropski sertifikat za rezultate merenja propisanih normi EN 13848.

Nabavkom novih mernih kola stvaraju se uslovi da se u narednom periodu intenzivno nastave aktivnosti na tekućem održavanju pruga, stvore uslovi za bezbedniji i redovniji železnički saobraćaj, dužina laganih vožnji smanji, a velika investiciona ulaganja i projekti rekonstrukcije i modernizacije železničke infrastrukture koji su u toku valorizuju u punoj meri.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.