Izvor: eKapija | Utorak, 04.08.2020.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija SENIS i njen osnivač dobili priznanje za tehnička dostignuća u oblasti magnetnih senzora

(Foto: SENTRONIS )
AMA Association for Sensors and Measurement - udruženje za senzore i mernu tehnologiju sa sedištem u Berlinu, dodelilo je ove godine prvu nagradu za inovaciju timu koji čine uglavnom članovi koji rade za Istraživačko-razvojni centar SENTRONIS iz Niša, odnosno partnersku kompaniju SENIS AG iz Švajcarske. Na čelu tima je osnivač obe kompanije profesor Radivoje Popović, a ostali članovi tima su: Dragana Popović-Renela, Saša Spasić, Marjan Blagojević, Saša Dimitrijević i Thomas Kaltenbacher. To je jedna od najpoželjnijih nagrada u oblasti senzora i merne tehnologije. Nagrada se dodeljuje razvojnim timovima, a ne kompanijama.

SENIS AG, kompanija je koja razvija sisteme za magnetno snimanje i instrumente, sa sedištem u Švajcarskoj, a, kako ističu, ova priznanja su posebno važna jer dolaze u jeku pandemije i navikavanja na život sa virusom.

Ovaj tim razvio je FAMAS - integrisani senzor magnetnog polja koji omogućava merenje rotacionog ugla komponente u ravni magnetnog polja, kao što je stalni magnet pričvršćen na rotirajuću osnovu.

Usled trenutne situacije, nagrada je dodeljena virtuelno, na sajmu SENSOR+TEST.

(Foto: SENTRONIS)
Tim navodi da je FAMAS ekonomičan, brz i precizan senzor magnetnog ugla, koji je baziran na dva vertikalna Hol (Hall) elementa i na sistemu direktne konverzije ugla u digitalni format. Njegov patentirani algoritam sadrži inovativni sistem kontole servo petlji (servo loops), koji omogućava detekciju ugla pri praktično neograničenim brzinama rotacije, sa kratkim vremenom čekanja (latencijom), koje ne zavisi od ugla. Uređaj pruža direktne informacije o magnetnom uglu uz znatno snižene troškove i može da meri uglove magneta u okviru topologija sa i bez osovine.

Ovaj uređaj je prepoznat kao revolucionarni proizvod na tržištu zahvaljujući brzini (<1us), visokoj rezoluciji (<0.1°), visokoj rotacionoj brzini (200.000 rpm) i niskoj ceni. Projekat razvoja ovog uređaja dobio je sredstva kroz program Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont 2020, koji podržava napore ka industralizaciji i komercijalizaciji.

Još jedno priznanje stiže od Kancelarije za intelektualnu svojinu, koja je nominovala profesora Radivoja Popovića, osnivača, predsednika i generalnog tehničkog direktora (CTO) kompanije SENIS, za nagradu za životno delo European Inventor Award 2020.

I na ovaj događaj, koji Kancelarija za intelektualnu svojinu organizuje svake godine, uticao je Covid-19, a ceremonija i proces glasanja pomereni su za 2021. Finalisti će biti najavljeni u maju 2021, a ceremonija će se održati u Monaku 17. juna 2021.

Kako Kancelarija navodi, Popović je svoju karijeru posvetio razvoju inovativnih magnetnih, električnih i optičkih senzora. U Evropi je 41 pronalazak patentiran na njegovo ime. Njegovi pronalasci omogućili su prvi put realizaciju integrisanih magnetnih senzora sa više osa, koji imaju široku primenu u auto-industriji, mobilnim telefonima i naučnim istraživanjima.

Popović na Švajcarkom federalnom institutu za tehnologiju (EPFL) u Lozani ima status redovnog profesora u penziji (profesor emeritus). Pre nego što je postao profesor mikrotehnoloških sistema na institutu EPFL, Popović je bio potpredsednik za istraživanje i razvoj u kompaniji Landis+Gyr, sa sedištem u Cugu u Švajcarskoj.

SENIS, čije sedište je takođe u Cugu, razvija, proizvodi i prodaje napredne senzore i instrumente za merenje magnetnog polja i električne energije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.