NavMenu

Pilot leti skraćeno - nadležni uveliko proveravaju listu zanimanja sa beneficiranim radnim stažom

Izvor: Novosti Petak, 26.02.2010. 11:32
Komentari
Podeli

Balerine, rudari i piloti mogu da nastave s radom bez straha da će im novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ukinuti beneficije. Dok će se većini zanimanja povlastice revidirati, na ovim poslovima godinu dana rada računaće se kao godinu i po, a u penziju će se odlazati najranije sa 50 godina života. Ovim radnicima ostaju najveći dodaci na staž, a drugima će se opravdanost beneficija periodično proveravati.

U radnoj grupi koja se bavi reformom PIO kažu da je u toku revizija određenih radnih mesta u privredi. Tako se analizira u kom su obimu rizicima izloženi radnici u šumarstvu i drvnoj industriji, industriji mesa i kablova, proizvodnji kudelje i vagona, montaži tehnološke industrije u termoenergetici i hemijskoj industriji, komunalnoj delatnosti, proizvodnji akumulatora, izgradnji i održavanju dalekovoda i proizvodnji električne energije.

- Revizija znači preispitivanje i ponovnu ocenu postojanja uslova za uvećanje staža osiguranja na radnim mestima koja su već utvrđena u Pravilniku - objašnjavaju u radnoj grupi.

- U zavisnosti od ocene, može doći do prestanka računanja staža osiguranja sa uvećanim trajanjem, promene stepena uvećanja staža ili njegovo sticanje. Rok za obavljanje revizije je najkasnije 10 godina od dana utvrđivanja radnih mesta u Pravilniku, ali se u pojedinim slučajevima može sprovesti više puta u tom periodu.

Osnovni razlog za sprovođenje revizije su promene u načinu proizvodnje kao i primena najnovijih mera zaštite na radu koje mogu da dovedu do boljih i bezbednijih uslova na poslu. Na uvećanje staža mogu da utiču povišene vibracije i buka na radnom mestu, prisutnost štetnih materija, značajno povećan obim proizvodnje, opasnost od požara i eksploziva, psihofizičko ili emocionalno pražnjenje i rad koji je ograničen godinama života.

U radnoj grupi dodaju i da se novim zakonom planira i pooštravanje starosnih uslova za odlazak u prevremenu penziju. Granica će se podizati postepeno u trajanju od pet godina, pa će se tako, na primer, uslov od 53 godine života do kojih se snižava starosna granica povećati na 55 godina u periodu do 2015. godine.

LISTA POVLAŠĆENIH

Izmena Zakona o PIO predviđa se rok od 30 dana za dostavljanje podzakonskih akata kojim će se utvrditi i konkretna radna mesta za osiguranike koji rade u MUP, MIP, Vojsci, BIA, zatvorima, Poreskoj... I u ovim će se oblastima suziti lista povlašćenih. Svaka institucija upravo pravi procene koja bi to radna mesta trebalo izbrisati s liste "beneficiranih".

(Napomena:tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 28.2.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.