NavMenu

U Crnoj Gori uskoro beskamatni krediti za ugradnju solarnih panela - EPCG u obavezi da otkupi višak proizvedene struje

Izvor: Mina Utorak, 04.08.2020. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Građani i privreda u Crnoj Gori će od oktobra moći da uzmu beskamatne kredite za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za svoje potrebe s tim da im viškove otkupi Elektroprivreda (EPCG).

Tom jednom od mera iz Vladinog trećeg paketa podrške smanjenju ekonomskih posledica Covida-19 planirano je i da građani i privreda mogu da povuku od EPCG struju kada njima bude falila.

Iz Ministarstva ekonomije su najavili da uskoro kreću u realizaciju ovog ekonomski veoma isplativog programa, i objasnili da će već poznati i uspešno primijenjivani program energetske efikasnosti biti mustra za realizaciju programa proizvodnje za sopstvene potrebe.

- Od 370.000 potrošača električne energije samo deset potrošača trenutno koristi ili će koristiti ovaj, po našem viđenju veoma, veoma, ekonomski isplativ model. Očekujemo da, ukoliko se samo 3% potrošača odluči da instalira solarne panele na svoje objekte, to će biti instalisana snaga od oko 35 MW, procenjene vrednosti oko 30 mil EUR. To predstavlja značajan proizvodni kapacitet i investicioni zamah - ocenili su iz Ministarstva ekonomije za Pobjedu.

Iz tog resora su podsetili da je i dosadašnjim zakonskim rešenjima moguće instalirati i pustiti u rad solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Međutim, veoma mali broj potrošača se odlučio na to, zbog čega je Ministarstvo krenulo da kreira stimulativni model.

Dosadašnjim Zakonom o energetici, kako su naveli, definisano je da se saldiranje obavlja mesečno.

- Definisano je da ukoliko potrošači potroše više nego što proizvedu, razliku plate kao i do sada, a to je oko 11 centi po kilovat satu (kWh) u višoj tarifi sa svim naknadama. Ukoliko građani proizvedu više nego što su potrošili, onda snabdevač - EPCG je u zakonskoj obavezi da njima isplati 5,2 centa po kWh, koliko je vrednost energije, bez naknada - precizirali su iz Ministarstva.

To, kako su dodali, pokazuje da je ekonomski značajno povoljnije kada proizvođači dimenzionišu - izaberu veličinu svojih proizvodnih instalacija, ne u odnosu na veličinu svog krova, već u odnosu na svoju mesečnu potrošnju.

Iz tog resora su naveli i da su izmenama spremni svi zakonski preduslovi za taj projekat.

- Dosadašnjim zakonima o energetici i o planiranju prostora i izgradnju objekata definisale su se instalacije solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Zakon o energetici definiše model razmene električne energije, dok Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata definiše neophodne građevinske preduslove da bi se solarni paneli instalirali na građevinske objekte koji su izgrađeni u skladu sa ovim zakonom - rekli su iz Ministarstva.

Posle sveobuhvatne analize zakonodavnog okvira u Crnoj Gori, došli su do podatka da je neophodno unaprediti oba ta zakona, što je odrađeno u zajedničkoj aktivnosti sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

Krajem protekle sedmice poslanici su usvojili izmene oba zakona, čime su, kako su kazali, stvoreni svi neophodni zakonski preduslovi da građani mogu na veoma jednostavan i jasan način postati proizvođači električne energije.

- Drugi važan uslov za realizaciju ove aktivnosti je budžet predviđen za finansiranje kamata za kredite onih koji budu deo programa. Budžetom smo za ovu godinu predvideli sredstva za ovu namenu, kao i za projekte energetske efikanosti u iznosu od 200.000 EUR - navodi se iz Ministarstva.

Iz Elektroprivrede su Pobjedi kazali da nema zakonskih prepreka za početak tog programa.

- Odnos kupca-proizvođača regulisan je članom postojećeg Zakona o energetici. Naime, krajnji kupac-proizvođač koji proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora u postrojenjima instalisane snage do 50 kW ili visokoefikasne kogeneracije u postrojenjima instalisane snage do 50 kW, ima pravo na razmenu električne energije koju predaje u sistem i povlači iz distributivnog sistema - objasnili su iz EPCG.

Snabdevač, odnosno EPCG, koji snabdijeva kupca-proizvođača dužan je, kako su rekli, da otkupljuje višak proizvedene električne energije koji se meri na mesečnom nivou.

Operator distributivnog sistema, odnosno CEDIS odvojeno meri količinu proizvedene i utrošene električne energije na mestu konekcije i dostavlja ih mesečno snabdjevaču.

- Ako je proizvedena količina električne energije veća od preuzete, snabdevač utvrđuje, obračunava i plaća razliku količina električne energije proizvođaču po ceni jednakoj ceni električne energije isporučene tom kupcu - proizvođaču u obračunskom mesecu, i obratno, a bez plaćanja mrežnih usluga i naknada u skladu sa Zakonom - naveli su iz EPCG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.