Izvor: Jugmedia | Ponedeljak, 03.08.2020.| 15:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Pirotu počela priprema za primarnu selekciju otpada koju će obavljati građani i privreda

Ilustracija (Foto: sunsetman/shutterstock.com)
Reciklirajmo za Pirot, naziv je akcije koju zajedno realizuju Gradska uprava Pirot, JKP Regionalna deponija Pirot i JP Komunalac u saradnji sa Romskim udruženjem Amala koje se bavi prikupljanjem i reciklažom plastične ambalaže u gradu.

U početku će se prikupljati PET ambalaža a kasnije i ostali otpad za reciklažu.

Direktor JKP Regionalna deponija Pirot Nebojša Ivanov kaže da su se dugo pripremali za ovu akciju koja je uvod u pripremu aktivnosti za sprovođenje primarne selekcije otpada.

- Ova akcija podrazumeva odvojeno sakupljanje plastične amblaže, a kasnije i kartona, papira, gvožđa, aluminijuma i svega što spada u neopasan komunalni ambalažni otpad. Akcija je usmerena ka gradjanima ali i privredi. Imamo oko 230 kaveza za odlaganje PET ambalaže u gradu. Pored remontovanja postojećih kontejnera za odlaganje ove ambalaže, biće postavljeni i novi u gradu a u planu su i prigradska naselja i sela i sela na Staroj planini - rekao je Ivanov.

Kako dodaje, kontejnere će nedeljno prazniti kako bi građani stekli poverenje u ovu akciju i odlaganje otpada.

- Drugi korak će biti obezbedjenje kontejnera za odlaganje stakla i za odlaganje papirne, kartonske i metalne ambalaže. Krajnji cilj akcije je da plastika ne ide na deponuju već da se reciklira i da oni koji se time bave imaju određenu ekonomsku korist. Na ovaj način Pirot će postati ekološki grad na mapi Srbije - istakao je Ivanov.

Načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost Gradske uprave Pirot Bojan Pešić kaže da je pre petnaestak godina paralelno sa pripremom dokumentacije za otvaranje Regionalne deponije, počeli da postavljaju žičane kontejnere u gradu za odlaganje plastične ambalaže.

- Vremenom u oni oštećeni i biće remontovani. Ujedno ovom akcijom, gradjane podsećamo da oni služe za odlaganje plastične ambalaže i to je prvi korak za uvodjenje primarne selekcije otpada. Krajnji cilj će biti da jednog dana i gradjani i privreda sami obavljaju primarnu selekciju otpada. Nadam se da ćemo dobiti podršku gradjana. Kontejnere ćemo redovnije prazniti. Od svega ovoga grad će imati višestruku korist. Grad i okolina će biti čistiji a samim tim produžavamo životni vek deponije - kaže Pešić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.