NavMenu

U Pirotu počela priprema za primarnu selekciju otpada koju će obavljati građani i privreda

Izvor: Jugmedia Ponedeljak, 03.08.2020. 15:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sunsetman/shutterstock.com)Ilustracija
Reciklirajmo za Pirot, naziv je akcije koju zajedno realizuju Gradska uprava Pirot, JKP Regionalna deponija Pirot i JP Komunalac u saradnji sa Romskim udruženjem Amala koje se bavi prikupljanjem i reciklažom plastične ambalaže u gradu.

U početku će se prikupljati PET ambalaža a kasnije i ostali otpad za reciklažu.

Direktor JKP Regionalna deponija Pirot Nebojša Ivanov kaže da su se dugo pripremali za ovu akciju koja je uvod u pripremu aktivnosti za sprovođenje primarne selekcije otpada.

- Ova akcija podrazumeva odvojeno sakupljanje plastične amblaže, a kasnije i kartona, papira, gvožđa, aluminijuma i svega što spada u neopasan komunalni ambalažni otpad. Akcija je usmerena ka gradjanima ali i privredi. Imamo oko 230 kaveza za odlaganje PET ambalaže u gradu. Pored remontovanja postojećih kontejnera za odlaganje ove ambalaže, biće postavljeni i novi u gradu a u planu su i prigradska naselja i sela i sela na Staroj planini - rekao je Ivanov.

Kako dodaje, kontejnere će nedeljno prazniti kako bi građani stekli poverenje u ovu akciju i odlaganje otpada.

- Drugi korak će biti obezbedjenje kontejnera za odlaganje stakla i za odlaganje papirne, kartonske i metalne ambalaže. Krajnji cilj akcije je da plastika ne ide na deponuju već da se reciklira i da oni koji se time bave imaju određenu ekonomsku korist. Na ovaj način Pirot će postati ekološki grad na mapi Srbije - istakao je Ivanov.

Načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalnu delatnost Gradske uprave Pirot Bojan Pešić kaže da je pre petnaestak godina paralelno sa pripremom dokumentacije za otvaranje Regionalne deponije, počeli da postavljaju žičane kontejnere u gradu za odlaganje plastične ambalaže.

- Vremenom u oni oštećeni i biće remontovani. Ujedno ovom akcijom, gradjane podsećamo da oni služe za odlaganje plastične ambalaže i to je prvi korak za uvodjenje primarne selekcije otpada. Krajnji cilj će biti da jednog dana i gradjani i privreda sami obavljaju primarnu selekciju otpada. Nadam se da ćemo dobiti podršku gradjana. Kontejnere ćemo redovnije prazniti. Od svega ovoga grad će imati višestruku korist. Grad i okolina će biti čistiji a samim tim produžavamo životni vek deponije - kaže Pešić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.