NavMenu

Evropa traži da se smanji upotreba betona, cementa i čelika - Neophodna veća cirkularnost u građevinarstvu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.08.2020. 15:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Free-Photos)
Građevinski sektor u Evropi je značajan činilac u emitovanju gasova staklene bašte, a cirkularna ekonomija može biti ključna u smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu ove invazivne industrije. To je zaključak izveštaja Evropske agencije za zaštitu životne sredine "Smanjenje emisije gasova staklene bašte putem akcija cirkularne ekonomije u građevinarstvu".

Različite akcije, među kojima i smanjenje upotrebe betona, cementa i čelika u građevinarstvu, mogle bi doprineti smanjenju emisije gasova staklene bašte u ovom sektoru za 61% do 2050. godine, piše u izveštaju. Napraviti zgrade cirkularnijim znači dizajnirati ih efikasnije, učiniti da duže traju i ponovo upotrebljavati materijal za gradnju umesto korišćenja novog.

Potrebno je, takođe, učiniti protok materijala efikasnijim, smanjiti gubitke u materijalima i sprečiti downcycling - recikliranje otpada pri čemu je reciklirani materijal smanjenog kvaliteta i funkcionalnosti u odnosu na originalni.

Autori izveštaja ukazuju da je svaki korak bitan - od dizajna, proizvodnje i potrošnje materijala i proizvoda do odlaganja i upravljanja otpadom u građevinarstvu. Najbolji efekat se postiže za nove zgrade gde se akcije mogu primeniti već u fazi dizajna, ali ne treba zaboraviti ni postojeće, gde je moguće primeniti potrebne akcije u kasnijim fazama.

Nova metodologija pomoći će da se identifikuje koje akcije cirkularne ekonomije u svakom sektoru najviše doprinose ostvarenju ciljeva o smanjenju emisije gasova staklene bašte i postizanju klimatske neutralnosti u Evropi.

M. D.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.02.2024.  |  Građevina

Obustavljen tender za projektanta autoputa kroz Južni Banat, pa najavljena gradnja veze "brze saobraćajnice" Beograd-Vršac-Vatin i novog graničnog prelaza Vatin

Tender za izradu idejnog projekta auto-puta kroz Južni Banat, od Pančeva preko Vršca do granice sa Rumunijom (granični prelaz Vatin), obustavljen je pet dana nakon objavljivanja u novembru prošle godine. Kako je navedeno u obrazloženju odluke Puteva Srbije od 20. novembra 2023, za tom javnom nabavkom je "prestala potreba" i ona neće biti ponavljana u toku iste budžetske godine, odnosno u narednih šest meseci. Istovremeno, u planu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.