NavMenu

Evropa traži da se smanji upotreba betona, cementa i čelika - Neophodna veća cirkularnost u građevinarstvu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.08.2020. 15:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Free-Photos)
Građevinski sektor u Evropi je značajan činilac u emitovanju gasova staklene bašte, a cirkularna ekonomija može biti ključna u smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu ove invazivne industrije. To je zaključak izveštaja Evropske agencije za zaštitu životne sredine "Smanjenje emisije gasova staklene bašte putem akcija cirkularne ekonomije u građevinarstvu".

Različite akcije, među kojima i smanjenje upotrebe betona, cementa i čelika u građevinarstvu, mogle bi doprineti smanjenju emisije gasova staklene bašte u ovom sektoru za 61% do 2050. godine, piše u izveštaju. Napraviti zgrade cirkularnijim znači dizajnirati ih efikasnije, učiniti da duže traju i ponovo upotrebljavati materijal za gradnju umesto korišćenja novog.

Potrebno je, takođe, učiniti protok materijala efikasnijim, smanjiti gubitke u materijalima i sprečiti downcycling - recikliranje otpada pri čemu je reciklirani materijal smanjenog kvaliteta i funkcionalnosti u odnosu na originalni.

Autori izveštaja ukazuju da je svaki korak bitan - od dizajna, proizvodnje i potrošnje materijala i proizvoda do odlaganja i upravljanja otpadom u građevinarstvu. Najbolji efekat se postiže za nove zgrade gde se akcije mogu primeniti već u fazi dizajna, ali ne treba zaboraviti ni postojeće, gde je moguće primeniti potrebne akcije u kasnijim fazama.

Nova metodologija pomoći će da se identifikuje koje akcije cirkularne ekonomije u svakom sektoru najviše doprinose ostvarenju ciljeva o smanjenju emisije gasova staklene bašte i postizanju klimatske neutralnosti u Evropi.

M. D.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Tender za nastavak radova na Bulevaru patrijarha Pavla - Vrednost gradnje saobraćajnice od Mosta na Adi do Rakovice 2,5 milijardi dinara

Javna nabavka za nastavak radova na Bulevaru patrijarha Pavla, odnosno na potezu od Mosta na Adi do dela ovog bulevara u Rakovici, koji je već završen, danas će biti raspisana, najavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, prenosi Beoinfo. Dodao je da će radovi, čija je vrednost oko 2,5 milijardi dinara, krenuti čim se izabere novi izvođač i na taj način značajno će se rasteretiti saobraćajni čep koji

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.