NavMenu

Srbija kupuje kineski raketni sistem PVO dometa 100 kilometara

Izvor: Beta Ponedeljak, 03.08.2020. 11:36
Komentari
Podeli
Stariji PVO sistem S-125 Neva (Foto: Aleksandar Parezanović)Stariji PVO sistem S-125 Neva
Vojska Srbije dobiće raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3 kineske proizvodnje, preneo je specijalizovani portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, nabavka je već ugovorena i plaćena, "na šta navodi pažljivo čitanje godišnjeg izveštaja o poslovanju javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu u kojem je, u jednom pasusu, navedeno da su zaključeni uvozni ugovori u ukupnoj vrednosti od 620,3 mil USD, a da su najveći među njima nabavka PVO sistema FK-3".

Ostali ugovori po vrednosti su modernizacija lovaca MiG-29, što se odnosi na integraciju dodatne avionike, uključujući modifikacije radara i novih raketa vazduh-vazduh i zemlja-vazduh, zatim nabavka francuskih lakih prenosnih sistema PVO Mistral 3 i raketa i kineskih bespilotnih letelica CH-92A, koje su već stigle i predstavljene su javno 4. jula na aerodromu Batajnica. Ostali poslovi su u toku realizacije.

Kineski FK-3 počeo je da se pominje u medijima pre dve godine, kao sistem koji će biti nabavljen za modernizaciju teritorijalne PVO Srbije.

- Nabavka FK-3 uvek se u tim člancima dovodi u direktnu vezu sa susretima predsednika Si Đipinga i Aleksandra Vučića. Jedan od primera je početak teme jula 2018. kada je delegacija ministarstva odbrane Srbije posetila firmu Peking i videla sisteme FK-3 i FM-3000 - navodi portal.

- U izveštajima medija o Vučićevoj poseti Kini aprila 2019. navodi se precizno da je jedna od tema sastanaka dva predsednika raketni sistem PVO FK-3. Recentni članci u medijima i dalje pišu o nabavci FK-3 kao budućem potezu koji će tek biti tema pregovora. Izveštaj Jugoimport-SDPR jasno kaže da postoji čvrst ugovor - dodaje se.

Portal dodaje da su taktičko-tehničke karakteristike FK-3 nepoznanica, jer je reč o izvoznom sistemu koji do narudžbine za Srbiju nije imao korisnika.

- Kinezi su na izložbama naoružanja do sada navodili samo šture informacije po kojima je reč o sistemu sa zonom uništenja do 100 km po daljini i do 27 km po visini. U domaćim izvorima stalno se pominju tri sistema i možemo pretpostaviti... da su to tri baterije. Kod sistema FK-3 jednu bateriju čine vozilo sa radarom i tri lansirna vozila od kojih svako ima četiri rakete sa radiokomandnim i radarskim poluaktivnim vođenjem. Jedna baterija može istovremeno da dejstvuje sa 12 raketa po 6 ciljeva - navodi portal.


U tekstu se dodaje da nabavka tog sistema, na neki način, predstavlja i indirektno ostvarenje želja dobrog dela javnosti da se nabavi ruski sistem S-300, jer su Kinezi rakete za FK-3 projektovali na bazi rešenja ruskih raketa raznih varijanti koje su dobili kada su kupili S-300 90-ih godina.

- Za kinesku vojnu industriju izvoz PVO u Srbiju izuzetno je vredan prodor na potpuno novo tržište, jer su do sada korisnici kineskih sistema srednjeg i velikog dometa bili samo kineski saveznici iz Azije - zaključuje portal.

Vojska Srbije u okviru 250. raketne brigade PVO za teritorijalnu odbranu ima pet diviziona raketnih sistema Neva i Kub, kao i jednu bateriju sistema Pancir S-1 koji je nedavno kupljen iz Rusije. Dva diviziona sistema Neva i baterija Pancira su zadužene za odbranu Beograda, dok je po jedan divizion sistema Kub raspoređen u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.