Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 03.08.2020.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Microsoft potvrdio da želi da preuzme TikTok

(Foto: Pixabay / konkarampelas)
Američki IT div Microsoft potvrdio je da vodi pregovore s kineskom tehnološkom kompanijom ByteDance o preuzimanju njihove aplikacije za objavljivanje kratkih video klipova TikTok u SAD-u.

U saopštenju objavljenom u nedelju, Microsoft je naveo da će nastaviti da sarađuje s Vladom SAD po ovom pitanju i da namerava da zaključi pregovore do 15. septembra, prenosi CNBC.

Ako ovaj posao završi po planu, Microsoft će time istovremeno razrešiti polemike koje se od nedavno vode u Vašingtonu u vezi sa aktivnostima TikToka i ojačaće svoju poziciju u potrošačkoj tehnologiji, ocenjuje američka televizija.

Ovo saopštenje je usledilo dva dana nakon što su svetski mediji izvestili da je Microsoft zainteresovan za kupovinu aplikacije, koja je u vlasništvu kineske kompanije.

Predsednik SAD-a Donald Tramp se oglasio ubrzo posle tih izveštaja izjavom da se protivi ideji da Microsoft kupi TikTok i da će preduzeti korake za zabranu te aplikacije u zemlji.

Dve kompanije pregovaraju o tome da Microsoft kupi TikTok u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, uz mogućnost da američka kompanija ponudi i drugim investitorima u SAD da se uključe u akviziciju, napominje se u saopštenju.

Dodaje se da glavni izvršni direktor Microsoft Satja Nadela o tome razgovara i sa Trampom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je ranije u nedelju za Fox News da TikTok i još jedna popularna kineska aplikacija, WeChat, u vlasništvu Tencenta, dostavljaju podatke objavljene na tim mrežama direktno Komunističkoj partiji Kine.

Portparol TikToka je to demantovao u izjavi za CNBC, navodeći da se podaci njihovim američkim korisnicima čuvaju u Sjedinjenim Državama.

Iz Microsoft-a su poručili da će obezbediti da podaci o korisnicima TikToka u SAD budu pohranjivani isključivo u zemlji i da će podaci koji su čuvani negde drugde u svetu biti izbrisani nakon preuzimanja.

Microsoft u saopštenju nije otkrio uslove potencijalnog ugovora sa ByteDance-om.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.