Izvor: eKapija | Nedelja, 02.08.2020.| 19:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

U drugom kvartalu Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi

Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)
Srbija u junu zabeležila blagi rast BDP-a od 0,1%, čime smo, prema fleš proceni Ministarstva finansija završili drugi kvartal sa padom BDP-a od 6,5%, što su mnogo bolji rezultati nego što smo očekivali, izjavila je u nedelju (2. avgusta) predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je na konferenciji za medije posvećenoj makroekonomskim pokazateljima u našoj zemlji, poručila da je to velika stvar za privredu i građane, budući da je taj rezultat ostvaren u izuzetno teškim okolnostima kada čitav svet trpi i kada mnoge ekonomije, uključujući i najjače, imaju pad u dvocifrenim procentima, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

- Uprkos krizi, Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, a u odnosu na isti period prošle, beleži se povećanje za 1,6%, rekla je premijerka, dodavši da ohrabruje to kako se ponaša tržište rada, budući da je ovo najveća kriza koju svet pamti.

Prema njenim rečima, privreda Srbije u prvom kvartalu bila je najbrže rastuća u Evropi sa rastom od 5%, a da su iza nas bile Irska, Turska, Rumunija, Crna Gora, Litvanija.

U drugom kvartalu ove godine, kako je istakla, mi smo druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u tom periodu bila bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1%, a posle nas je Letonija sa 9,6%.

- Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljaca za nove pogone. Svi indikatori pokazuju da ćemo, ako ovako nastavimo, imati dobar rezultat - rekla je predsednica Vlade.

Ona je, takođe, prenela da je u drugom kvartalu 2020. godine 72% anketiranih firmi ostvarilo povećan ili isti obim investicija, gotovo 56% planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65% planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na drugi kvartal.

- Raduje to što je anketa koju je sprovela PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u Srbiji pokazala da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kavratalu - istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, u tom smislu i država ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program "Moja prva plata" dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trening cenatara umesto centara za obuke, kao i proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja, za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Reforma sozonskog zapošljavanja

Planira se, kako je dodala, da reforma sozonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

- Trudimo se da budemo fleksibilni i izađemo u susret i zaposlenima i poslodavcima. Nastavićemo komunikaciju sa privredom i poslovnim asocijacijama - rekla je predsednica Vlade.

Ona je poručila i da svi treba da poštuju mere prevencije kako bismo što brže stavili situaciju u vezi sa koronavirusom pod kontorlu.

- Time ćemo brže napredovati, ali to zavisi i od oporavka ekonomije EU, pre svih Nemačke i Italije - navela je Brnabić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.