Izvor: Blic | Nedelja, 02.08.2020.| 21:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grad prodaje Sava centar po početnoj ceni od 27,4 mil EUR - Poznati i uslovi za budućeg vlasnika

(Foto: M.Kambić/eKapija)
Posle višegodišnjih neuspešnih pokušaja da pronađe privatnog partnera, Grad Beograd je odlučio da ponudi na prodaju Sava centar.

Budući kupac će, kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić za Politiku, morati da plati minimum 27,4 mil EUR koliko iznosi početna cena, ali će i pride morati da se obaveže da u njegovu obnovu, u roku od pet godina, uloži barem 50 mil EUR.

Namenu Sava centra budući vlasnik neće moći da menja pošto je ovo zdanje u proceduri za utvrđivanje za kulturno dobro, prenosi Blic.

Zašto se Grad Beograd odlučio na ovaj korak je veoma jednostavan - Sava centar donosi samo gubitke.

- Samo u poslednje dve godine gubici Sava centra bili su veći od 500 miliona dinara - rekao je Vesić.

Podsetimo, poslednjih godina sprovedeno je nekoliko tendera za javno-privatno partnerstvo, ali su svi bili neuspešni. Praktično uvek se na konkurs javljao samo Delta holding koji nikad nije ni krio zainteresovanost za Sava centrom i nameru da ga poslovno objedini sa Crowne Plazom.

Međutim, što zbog političkih, što zbog ekonomskih razloga, Grad je odbijao da sklapa saradnju sa Miroslavom Miškovićem.

Ostaje da se vidi da li će Sava centar doživeti sudbinu Beograđanke, pošto se na konkurs za kupovinu dela ovog nebodera nije javio nijedan zainteresovani kupac. Ili će najveći kongresni centar u prestonici konačno dobiti novog gazdu i pogled u lepšu budućnost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.