Izvor: Politika | Nedelja, 02.08.2020.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Proizvođači nemaju kome da prodaju juneće meso

Ilustracija (Foto: Jringjai_34/shutterstock.com)
Udruženje Agroprofit, u čijem sastavu je grupacija tovljača kvalitetnih rasa junadi, istaklo je da odgajivači zbog ovakve situacije na tržištu ne znaju kako da pokriju ostvarene troškove.

Potrošnja ove vrste mesa u Srbiji i inače je mala. Za preradu i potrošnju u domaćinstvima tokom godine dovoljno je najviše 86.000 različitih kategorija goveda, a ponuda je veća od 250.000 grla. Naša domaćinstva tokom godine po članu potroše najviše četiri kilograma goveđeg mesa.

U saopštenju koje je dostavljeno Politici ističe se da, prema ovim podacima, "samodovoljnost u ovoj proizvodnji predstavlja ozbiljan problem za stočarstvo i očigledno je potrebno što pre pronaći izvozne puteve, jer će bez toga većina farmera odustati od ovog posla".

Ministarstvo poljoprivrede, podsećaju, uspelo je da u tri navrata, uz pomoć državnih robnih rezervi, sprovede razmenu junadi za merkantilni kukuruz. Prema tom modelu, farmeri su uspeli da za kilogram žive junadi dobiju 2,10 do 2,35 EUR.

Kako objašnjavaju, posle nedavne razmene, prema spiskovima prijavljenih farmera, klanicama je isporučeno oko 3.000 junadi, a ostalo je još oko 6.000 bez izgleda da uskoro budu isporučeni. Uz to, dodaju, već su pristigla i nova utovljena junad i trenutno se za tržište nudi više od 12.000 kvalitetnih grla. Proizvođači kažu da ovako veliku ponudu na tržištu klaničari i nakupci koriste tako što umanjuju za cene. Najkvalitetniju robu plaćaju 1,85–1,90 EUR po kilogramu (simentalac), a crno-belu rasu 1,6 evra, što su, ističu, najniže cene za poslednjih pet godina.

Na mnogim tržištima trenutno postoje viškovi. Velike količine junadi za izvoz nude Hrvatska, Bosna i Hercegovina, kao i Poljska, dok Mađarska izvozi i dalje lakšu junad (do 400 kg) u Tursku i Izrael. Izvoz u Kinu i Tursku iz Srbije je potpuno stao, a simbolične isporuke junadi iz naše zemlje idu u Italiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Kupci iz Kine ne kupuju više junetinu u Evropi, navodno zbog korone, i prešli su na tržište u Brazil, iako je i tamo prisutna epidemija.

Poznavaoci navode da je u ovom aranžmanu verovatno reč o nabavci jeftinije robe. Sve ukazuje da je do potpunog gašenja tržišta junadi došlo zbog pandemije, drastičnog pada u turističkoj industriji, zatvaranja hotela...

– Međutim, sve se ove okolnosti dešavaju u trenutku kada Ministarstvo poljoprivrede, sledeći svoja obećanja, podstiče nabavku kvalitetnih priplodnih grla. U toku je realizacija uredbe po kojoj gazdinstva mogu da koriste pet miliona dinara za njihovu nabavku – navodi se u saopštenju udruženja i dodaje da taj program prati kompanija Hunland iz Mađarske, koja isporučuje goveda uz odloženu uplatu. Do sada je ovaj najveći trgovac govedima u Evropi sa našim stočarima zaključio ugovor za prodaju više od hiljadu junadi najkvalitetnijih rasa.

Prema procenama klaničara i trgovaca u EU, kriza u ovom sektoru potrajaće sigurno do kraja septembra, kada se očekuje da će otkupna cena dostići dva do 2,20 EUR žive vage. Istovremeno se očekuje i značajan skok cena junećeg mesa u Brazilu i Argentini. Pojedine zemlje su ovih dana obustavile prodaju tovnog podmlatka upravo zbog ovih očekivanja.

Očekivanja domaćih proizvođača počela su da se gase sa zaustavljanjem izvoza u Tursku, gde je 2018. godine prodato 3.609 tona junećeg mesa za 19,2 mil EUR. Prema zvaničnim turskim podacima, prosečna uvozna cena bila je 3.959 EUR po toni, dok je junetina iz Srbije kupovana po odličnoj prosečnoj ceni od 5,3 EUR (34,2% iznad prosečne cene). Početkom 2019. dolazi do obustavljanja izvoza u Tursku, a zbog nagomilanih problema upravo je ovo udruženje tražilo da država omogući razmenu junadi za kukuruz preko Direkcije za robne rezerve.

Pomoć govedarima

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je da je za našu zemlju važno što je stanje u poljoprivredi dobro, da poljoprivreda učestvuje u BDP-u 9,8%, a da ove godine očekujemo i 10%. – Ovo je izvanredna godina za ratarske kulture – pšenicu, kukuruz, soju, suncokret. Očekujemo najveće prinose i najbolje rezultate u poslednjih nekoliko decenija. Imaćemo pšenice, kukuruza i mnogo toga za izvoz – naveo je on. Napominje da je bilo problema sa cenom višnje, koja je prešla u drugu klasu, ali da će zamoliti Vladu Srbije da pomognu višnjarima.

– Poljoprivreda je na izvanrednom nivou. Moraćemo da pomažemo govedarima, koji su pogođeni damping cenama koje je Turska preduzela – naglasio je on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.