Izvor: eKapija | Subota, 01.08.2020.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grad Beograd: Obnova Pionirskog grada trenutno najkompleksniji projekat Sekretarijata za investicije

(Foto: Printskrin/Google Maps)
Izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija objekata u kompleksu SRC Pionirski grad predstavlja trenutno najkompleksniji projekat koji realizuje Sekretarijat za investicije a obuhvata intervenciju na svim postojećim objektima u kompleksu. Ideja centra je da se ovoj izuzetnoj lokaciji vrati njena prvobitna namena - dečji kamp za povremeni boravak u funkciji obrazovanja i rekreacije, rečeno je za naš portal iz gradskog Sekretarijata za investicije.

U tom cilju, kako je eKapija pisala, Grad Beograd oglasio je početkom ove sedmice tender za izradu urbanističkog projekta i tehničke dokumentacije za obnovu objekata u ovom kompleksu.

Plan grada je zapravo da se nakon rušenja postojećih paviljona i pomoćnih objekata, izgradi 8 novih paviljona za koji treba da omoguće smeštaj oko 400 korisnika, dok će se projektovati i 3 dodatna paviljona predviđena za kasniju fazu realizacije.

- Rekonstruisaće se u celosti Centralna zgrada, kuhinja će se isprojektovati i opremiti po Hasap (HACCP) standardu, revitalizovaće se multifunkcionalni scenski prostor, učionice za nastavu, rekreativni i zabavni sadržaji. Uz objekat će se dograditi aneks koji treba da omogući potrebne sportske sadržaje tako da će Centar budućim korisnicima omogućiti kvalitetan i sadržajan jednodnevni i višednevni boravak - navode za eKapiju iz gradskog sekretarijata.

Projektnim zadatkom, napominju, predviđeno je mnoštvo sportsko-rekreativnih, vaspitno–obrazovnih i kulturnih sadržaja.

- Ovi sadržaji bi trebalo da kroz široku lepezu raznovrsnih prostora omoguće sa jedne strane kvalitetan razvoj fizičkih i motoričkih veština, a sa druge da podstaknu dečiju maštu, interesovanje za prirodne i društvene nauke, kao i uživanje i neposredno učestvovanje u kulturno-umetničkim sadržajima, uz ideju razvoja socijalnih veština i emocionalnog razvoja - kažu iz Sekretarijata.

Takođe, dodaju, obnoviće se i letnja pozornica i izgraditi novi, nešto veći staklenik sa prirodnjačkim kutkom, a stara upravna zgrada će se revitalizovati.

- U gabaritu postojećeg izdvojenog objekta neadekvatne namene, predviđen je i objekat za edukaciju, zabavu i sportske aktivnosti, koje uključuju i bazen - navode u gradskom sekretarijatu.

Radovi u fazama


Inače, skoro sve navedeno realizovaće se još u prvoj fazi, dok se u drugoj fazi planira izgradnja preostala 3 paviljona, a samostalni objekat za sportske aktivnosti sa bazenom u trećoj fazi.

Na pitanje kada bi okvirno mogao da se očekuje početak radova, iz Sekreterijata ističu da se kompleks Pionirski grad nalazi se u zaštićenoj Kulturno-istorijskoj celini za koju sve dozvole daje Ministarstvo građevine i za koju je, shodno PDR-u za prostorno kulturno-istorijsku celinu Topčider (II faza, celina 3) neophodna izrada Urbanističkog projekta kao i izrada Studije opravdanosti.

- S obzirom na složenu zdravstvenu situaciju kao i na procedure usvajanja Urbanističkog projekta, Studije opravdanosti i sve ostale neophodne dozvole koje nakon toga slede, vrlo je teško dati objektivnu procenu. Rok za izradu tehničke dokumentacije je 420 dana, s tim da se u njega ne računa vreme potrebno za dobijanje svih potrebnih uslova i saglasnosti na koje projektant ne može da utiče - stoji u odgovoru.

S.Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.