Izvor: Tanjug | Subota, 01.08.2020.| 10:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Koronavirus menja tržište - Fokus domaćih privrednika na proizvodnji dezinficijenata i maski

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Caniceus)
Poslovanje u prilikama koje je nametnula korona kriza stvorilo je i šanse nekim privrednicima koji su uspeli brzo da se preorjentišu pre svega za proizvodnju deficitarne robe - dezinficijenata i zaštitnih maski i odela.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), od početka vanredne situacije izazvane Covid-om u Srbiji je registrovano preko 450 novih preparata za dezinfekciju.

Sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS Dragan Stevanović za Tanjug kaže da je shodno epidemiološkoj situaciji dezinfekcija je prepoznata kao jedan od ključnih faktora za suzbijanje zaraze.

- To je dovelo do porasta tražnje, a zatim i do povećanja proizvodnje dezinfekcionih sredstava. Da bi stigla do tržišta ona moraju biti upisana u registar Ministarstva zaštite životne sredine - privremeni registar biocidnih proizvoda - dodaje on.

A 450 novih preparata za dezinfekciju registrovale su firme koje su i ranije proizvodile slične proizvode, ali je i veliki broj novih kompanija prepoznajući to kao biznis šansu počeo da se bavi proizvodnjom dezinfekcionih sredstava.

- Naše tržište je odlično snabdeveno i kvalitetom i brojem dezinfekcionih sredstava i već je počeo veliki izvoz uglavnom u zemlje u regionu - kaže Stevanović.

U novonikloj šumi dezinfekcionih sredstava u PKS je ovog meseca osnovan Savet za kvalitet i bezbednu upotrebu dezinfekcionih sredstava koji čine predstavnici ministarstava ekologije i zdravlja, gradskog zavoda za javno zdravlje i predstavnici proizvođača.

- Uloga Saveta je da budu kvalitetni proizvodi na tržištu i da se bezbedno upotrebljavaju - kaže Stevanović.

Firmu Ekosan vlasnik i direktor Zoran Dunđerski razvija već 30 godina, a u pogonu u Leštanima on svedoči kako je situacija sa Covid-om u prvi plan izbacila dezinficijense koje su i inače godinama proizvodili.

- Naša obaveza je bila da obezbedimo ljude i materijalna sredstva za proizvodnju pa smo krenuli da radimo u dve smene, pa čak i subotom i nedeljom - kaže on.

Iako nisu imali ambicije da proizvode milione komada, niti kapacitete, situacija je bila takva da su dali sve od sebe.

- U prvom delu korone za dva meseca prodali smo proizvodnju koja je bila ravna prošlogodišnjoj proizvodnji, a za sledeća dva meseca u odnosu na prvi deo korone je duplirana prodaja. To su cifre koje pokazuju da smo se promenili. Korona je dosta toga promenila kod nas a ja se nadam da je i kod ljudi promenila shvatanja o higijeni i dezinfekciji - kaže Dunđerski u izjavi za Tanjug.

Dodaje da tržište traži dezinficijente na bazi alkohola jer se samo o njemu i priča, a kao čovek sa znanjem i višedecenijskim iskustvom smatra da alkohol ima i mana.

- Iskoristili smo neka naša iskustva sa dosadašnjim proizvodima da slično uradimo i sa alkoholom pa smo napravili nekoliko vrsta gelova koji alkoholu daju prednosti koje on obično nema. Da umesto trenutnog ima dugotrajno dejstvo, da ne suši i ne iritira kožu. Dosta smo toga uradili a imamo još neke ideje - kaže on.

Realizacija ideja zavisiće kaže ne samo od korone već i da li će se tržište dozvati pameti da su lična i higijena prostorija nešto što treba raditi i kad nema korone.

U početku krize Ekosan je izvozio i u EU dok se tamo nisu konsolidovali.

- Pored strogih propisa, za izvoze se traže količine koje mi u tom trenutku nismo mogli da isporučimo. A morali smo i da prestanemo sa izvozom jer je bilo mnogo bitnije snabdeti naše tržište sa dezinficijentima - kaže Dunđerski i dodaje kako će u budućnosti ovoj firmi biti dovoljno da snabde srpsko i okolna tržišta.

Firma MM Komerc iz Sremskih Karlovaca razvija se od 1995. godine a početak korona krize dočekala je kao proizvođač zaštitne radne odeće za poznate kupce a sa Kovid krizom uspešno su se preusmerili na "korona program".

- Kad je počeo Kovid, sve je stalo, morali smo da se preusmerimo na program koji je tada bio najpotrebniji. Sticajem okolnosti imali smo repromaterijal, da odmah napravimo 100.000 maskica - rekla je za Tanjug vlasnica i direktorka Anka Majkić.

Sa proizvodnjom je počela tek pošto je novosadski Dom zdravlja potvrdio da MM maske zadovoljavaju sve potrebne profesionalne mere.

- Nisam smela da proizvodim dok mi neko ne kaže da je to - to. Uputili su me na Agenciju za lekove i medicinsku opremu, da oni ispitaju maskice, međutim ispostavilo se da kod nas ne postoji akreditovana kuća koja može da da C znak maskama - kaže ona.

Posle sertifikata Doma zdravlja a preko preporuka maske su stigle i do Imleka, pulmološke bolnica u Sremskoj Kamenici, kikindske livnica, kao i do kliničko bolničkih centara Zvezdara i Bežanijska kosa i Zemun.

Odgovarajući na potrebe tržišta u Kamenici su počeli da šiju i širi "korona program": jednokratne mantile, kombinezone, kaljače i kape.

- Teško je kada ođednom prelaziš sa jednog na drugi proizvodni program, rekla sam da mogu 1.000 maski da proizvedem, ali se desilo da proizvedemo i 4.000 komada dnevno. Mantili su sa 200 otišli na 1.000 komada dnevno, kombinezoni sa 100 stigli do 400 komada dnevno - kaže ona.

Na početku kovid krize radilo je 13 radnika, ubrzo im se priključilo još sedam od kojih je četiri u proizvodnji i sada.
- Da nije bilo te situacije, verovatno bih morala sve radnike da otpustim, ili dobro da razmislim šta da radimo dalje - kaže ona.

Dodala je da od državne pomoći MM Komerc nije uzeo ništa jer je bi to značilo da mora da zadrži sve radnike.

- Videla sam da neće biti tako lako održati firmu, jer se firme zatvaraju i nema posla, pa iz tih razloga nisam uzela nijednu pomoć, mislim da sam dobro uradila jer sam tri radnika već morala da ođavim. Za njih nije bilo dovoljno posla - kaže Anka Majkić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.