Izvor: eKapija | Petak, 31.07.2020.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada RS prodaje 650.000 EUR vredna potraživanja u Fabrici šećera Bijeljina


(Foto: facebook.com)
Vlada Republike Srpske odlučila je da proda sva potraživanja koja ima prema bijeljinskoj Šećerani, u iznosu od oko 1,3 mil KM (650.000 EUR), a spremna je i da se odrekne skoro trećine tog iznosa, prenosi portal InfoBijeljina.

Odluka o davanju saglasnosti na ustupanja potraživanja u stečajnom postupku koji se sprovodi nad Fabrikom šećera Bijeljina stupa na snagu iduće sedmice.

Poreska uprava RS zadužena je da sprovede postupak javne konkurencije za ustupanje priznatih razlučnih potraživanja uz obavezno postavljanje uslova da naknada za ustupljena potraživanja ne sme biti niža od 70% priznatih razlučnih potraživanja i uz dostavljanje potrebnih instrumenata obezbeđenja.

Poreska uprava Republike Srpske zatražila je još pre godinu dana od stečajnog sudije da u izvršnom postupku proda imovinu Fabrike šećera kako bi namirila svoja potraživanja od 1,3 mil KM.

Kompanija Pavgord iz Foče otkupila je ranije 10 mil KM dugovanja Šećerane od drugih poverilaca.

Prodaja Fabrike šećera u stečaju bila je zaustavljena zbog pandemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

Imovina Šećerane godinama je prodavana po ceni od 10 miliona KM.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je za Šećeranu nudio 6,9 mil KM, za nju su bile zainteresovane i firme Soltist i Sarijel iz Turske, Niva i Unimont iz Srbije, Dragan Guru Đuragin iz Kine, ali su te prodaje propale.

Za Šećeranu je Pavgord ponudio pet miliona maraka.

Skupština poverilaca Šećerane prošle godine donela je odluku da je najniži iznos ispod kojeg neće padati cena fabrike 7 mil KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.