NavMenu

NALED predlaže tri prioriteta za narednu Vladu Srbije

Izvor: Tanjug Petak, 31.07.2020. 14:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Unapređenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja, smanjenje sive ekonomije i unapređenje poreskog sistema i razvoj sektora zdravstva kroz sistem eZdravstva, prioriteti su koje NALED predlaže narednoj Vladi Srbije.

Ti prioriteti izabrani su na 14. godišnjoj Skupštini NALED-a, koja je od 27. do 31. jula održana onlajn, pod sloganom "Zajedno činimo razliku".

Na svečanom zatvaranju godišnje Skupštine NALED-a, na kojoj su uručena i priznanja "Strela", predsednik Skupštine NALED-a Dragan Penezić rekao je da je za 77,5% članova tog udruženja priorit unapređenje elektronske uprave i elektronskog poslovanja, za 76% smanjenje sive ekonomije a za 66,2% razvoj zdravstva.

Penezić je rekao da NALED predlaže Vladi da zajedno rade na uspostavljanju i razvoju različitih elektronskih sistema, kao što je eProstor za usvajanje prostornih i urbanističkih planova, eAgrar za elektronsku prijavu poljoprivrednih gazdinstava i dodelu subvencija, eRegistar neporeskih nameta, eZdravstvo kroz unapređenje IZIS-a.

- Predlažemo i proširenje sistema onlajn prijave sezonaca na druge delatnosti i omogućavanje drugih fleksibilnih oblika zapošljavanja, kao i podršku malim i srednjim preduzećima u biznis transformaciji, uvođenju bezgotovinskog i onlajn plaćanja i trgovine - kaže Penezić.

Napomenuo je da članovi NALED-a od nove Vlade očekuju i dalju podršku u saniranju ekonomskih posledica pandemije, uključujući podršku ugroženim sektorima, kao što su ugostiteljstvo, turizam i trasnport, pomoć lokalnim samoupravama, smanjenje i odlaganje plaćanja PDV-a, poreske olakšice i ukidanje PDV-a na donacije.

Poručio je da je preduslov uspeha svih ovih reformi u narednom periodu široki javno-privatni dijalog svih zainteresovnaih strana u cilju pronalaženja primenljivih i efikasnih rešenja u interesu građana i privrede.

Zahvalio je na saradnji predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, koja se na svečanom zatvaranju 14. godišnje Skupštine NALED-a obratila video porukom i naglasio da su za vreme njenog mandata ostvareni značajni rezultati.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da je i u ovim vanrednim uslovima zbog epidemije virusa korona godišnje zasedanje članova tog udruženja uspelo i da je potvrđeno da je NALED čvrst i rešen da prevaziđe sve izazove.

Naglasila je da uz članove NALED-a, važnu ulogu u ostvarenju rezultata imaju i partneri tog udruženja u državi i međunarodnoj zajednici, a video porukama su se obratili neki od predstavnika međunarodnih organizacija sa kojima NALED sarađuje, kao što su šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva i drugi.
Na svečanom zatvaranju uručene su i nagrade "Strela" koje se dodeljuju za doprinos reformama kroz saradnju sa NALED-om.

Ta nagrada je uručena odlazećoj ambasadorki Izraela Aloni Fišer Kam za doprinos promociji preduzetništva, inovacija i rodne ravnopravnosti i šefu britanskog Fonda za dobru upravu u Srbiji Metjuu Džordanu za nastavak reforme katastra i ukidanje prijava za porez na imovinu.

NALED-ova "Strela" uručena je i menadžerki GIZ-ovog ORF Fonda za Srbiju Zorici Bilić, za unapređenje poslovnog okruženja i usluga za privredu i građane u lokalnim samoupravama i direktorki za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Žužani Hargitaji, za reformu inspekcija, razvoj sistema eInspektor i osnivanje Jedinstvenog kontakt centra za republičke inspekcije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.