Izvor: RTRS | Petak, 31.07.2020.| 12:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izgradnja VE Grebak kod Nevesinja počinje u oktobru - Nemački investitor ulaže 65 mil EUR

(Foto: ekapija.com)
Izgradnja prve vetroelektrane u Republici Srpskoj trebalo bi da počne u oktobru, na lokalitetu Grebak kod Nevesinja, potvrdio je ministar Petar Đokić, obilazeći lokalitet budućeg vetroparka.

Ovo će biti najveća započeta investicija u oblasti energetike u Srpskoj u ovoj godini, u vrednosti od 130 mil KM (65 mil EUR), izvestio je RTRS. Vetropark će graditi investitor iz Nemačke, pošto je sprovedena potrebna procedura i izdata koncesija.

Pripremni radovi, uređenje infrastrukture i gradnja, trebalo bi da počnu u oktobru.

- Ova je investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku zato što će u bilansima ukupno proizvedene električne energije, sa oko 50 MW instalisane snage, bitno uticati na strukturu proizvedene energije i povećati obim iz obnvoljivih izvora - rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS.

U izgradnju bi trebalo da bude uključena domaća građevinska operativa. Opština bi, na ime koncesione naknade, godišnje trebalo da prihoduje oko milion maraka (500,000 EUR).

- Mi uvek idemo na potencijale vetra, ovde su uslovi izvanrerdni. Raduje nas što smo došli u fazu da pričamo o početnim radovima na projektu - istakao je Admir Rahimić, direktor VE Grebak.

Godišnja proizvodnja iz VE Grebak procenjuje se na oko 130 gWh.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.