Izvor: Politika | Četvrtak, 25.02.2010.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Požeška će još da košta - glavni izvođač ima rok da otkloni nedostatke na koje se beograđani žale

Obnova Požeške ulice, ako je suditi prema ocenama građana, označena je kao "nepotpuna" i "diskutabilnog kvaliteta". Na najprometnijoj saobraćajnici na Banovom brdu, uverili su se i reporteri "Politike", još leže gomile šuta i izvađeni saobraćajni znaci, a popločani trotoari i izolaciona guma pod tramvajskim šinama počeli su da se osipaju i krnje svega nekoliko nedelja po otvaranju ulice. Građani imaju primedbe i na neobeležene pešačke prelaze, otvore na električnim stubovima i neasfaltiranu okretnicu gradskog prevoza. Oni pitaju ko će snositi odgovornost za ove "male" ali bitne propuste. Kako "Politika" saznaje, Požeška ulica je po završetku radova prošla takozvani tehnički prijem, ali potpuna primopredaja saobraćajnice još nije obavljena. To znači da je ulica i dalje u režimu koji dopušta postojanje nedovršenih radova i da izvođaču za sada nisu naplaćeni nikakvi penali.

U kompaniji "Swietelsky", koja je na tenderu izabrana za glavnog izvođača obnove Požeške ulice, ocenjuju da će finalni radovi na saobraćajnici biti obavljeni u narednih 15 do mesec dana, a to neće iziskivati obustavu saobraćaja. Kako objašnjavaju u austrijskoj kompaniji, po u ovom slučaju primenjenom ugovoru smatra se da su radovi okončani kada komisije za tehnički prijem, veštačenje, interni prijem i nadzorna služba utvrde da je posao u suštini završen i da ulica može da bude otvorena za saobraćaj. Od tog trenutka, izvođač preuzima obavezu da dovede do kraja nezavršene radove.

Pitanje kvaliteta obnove Požeške i početak radova u Bulevaru kralja Aleksandra ovih dana izazvali su više javnih reakcija u vezi sa odlukama grada Beograda i nadležnih finansijera o tome ko "dobija" najvažnije infrastrukturne projekte u prestonici. Uz ocenu o "nedovršenosti" Požeške, nedavno je otvorena polemika o odluci gradske Agencije za investicije da obnovu dvokolosečne tramvajske pruge, kontaktne mreže, kolovoza i trotoara u Bulevaru kralja Aleksandra poveri firmi koja je na konkursu u novembru 2009. dostavila treću najpovoljniju ponudu.

Problemi oko dinamike radova na Banovom brdu, naime, nastali su zato što je glavni izvođač, austrijski "Swietelsky", za većinu poslova angažovao podizvođače, odnosno nije koristio sopstvenu operativu. Prema rečima Aleksandra Bijelića, gradskog menadžera, iako je ulica otvorena neznatno pre roka, radovi su mogli biti završeni još ranije.

– Problemi nastaju zato što pojedine firme nemaju sopstvene mašine i radnike u Beogradu pa angažuju na desetine podizvođača. Njihovo usklađivanje usporava posao zbog čega smo u slučaju Požeške morali svake nedelje da održavamo sastanke sa izvođačem i menjamo dinamiku. Nekoliko puta je dogovarano da radovi budu gotovi do Nove godine ali to nije ispoštovano – rekao je, krajem januara, gradski menadžer.

Grad Beograd ostaće zato pri stavu da tendere za obnovu infrastrukturnih objekata koje finansira Evropska investiciona banka mogu dobiti samo kvalifikovane građevinske firme.

– Grad je sa EIB-om uskladio sve parametre koje ponuđači za projekte obnove moraju da ispune da bi bili angažovani. Vodeći kriterijumi na konkursima koje EIB finansira su, naravno, kvalifikacija preduzeća da posao kvalitetno izvede i cena – kažu u Skupštini grada.

Isto je nedavno ponovio i gradonačelnik Dragan Đilas, ističući da "preduzeća koja imaju svetsko ime i nekoliko zaposlenih, a za posao angažuju desetine podizvođača, ne mogu da rade u prestonici".

– Uslov da bi neka kompanija dobila posao rekonstrukcije bilo čega u Beogradu jeste da ima sopstvenu operativu za najmanje 60% posla – rekao je Đilas.

Projekat obnove Beograda delom se finansira iz kredita EIB-a, zbog čega je tenderska procedura za Bulevar kralja Aleksandra sprovedena po ugovoru o zajmu i pravilima banke, a ne u skladu sa domaćim Zakonom o javnim nabavkama.

U gradskoj upravi na ovaj način objašnjavaju odluku po kojoj je pre nekoliko meseci za glavnog izvođača u bulevaru izabrana "Balkan gradnja" sa ponudom od 1,74 milijarde dinara. "Swietelsky" i "Porr technobau" dostavili su ponude jeftinije za 640 miliona (1,09 i 1,1 milijarda dinara), ali je u obrazloženju Gradske uprave istaknuto da novac nije bio jedini faktor, već su u obzir uzeti i zahtevi Agencije za investicije, naručioca posla po tenderu usaglašenim sa EIB-om. Uslov agencije bio je da glavni izvođač mora da obavi 60% posla, a ne da zbog manjka zaposlenih upošljava druge firme.

Ko je ostavio šut?

– Očekujemo da od ponedeljka počne asfaltiranje okretnice. Vraćanje saobraćajnih znakova ne bi trebalo da bude problem, ali je iscrtavanje žute linije moralo da sačeka suvo vreme i temperaturu iznad pet stepeni. Komisije su evidentirale da je šut na ostatku trase očišćen, tako da je pitanje od čega su ti ostaci na koje se građani žale – objasnio je Ljubiša Popović, direktor "Swietelsky Beograd".

Istovremeno, JKP "Beograd-put" će od ponedeljka početi radove koji nisu bili predviđeni ugovorom o rekonstrukciji. Reč je o korekciji trotoara između popločanog dela uz kolovoz i ulaza u objekte u Požeškoj, a obnova pešačkih površina biće obavljena na deonici dugoj 1.300 metara. Vrednost ovih radova je 15.700.000 dinara, objašnjavaju u "Beograd-putu".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 25.02.2010.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE