NavMenu

Dubrovnik postaje prvi Plastic Smart City u Hrvatskoj

Izvor: Energetski portal Četvrtak, 30.07.2020. 19:19
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Projektom Plastic Smart Cities Croatia, koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem Sunce Split i WWF-om, Grad Dubrovnik obavezao se da će smanjiti svoj plastični otisak prestankom korišćenja jednokratne plastike i sprečavanjem dotoka plastike u prirodu do 2030. godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Spencer Davis)

Udruženje za prirodu, okolinu i održivi razvoj Sunce i Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF – Mediteran potpisali su sporazum o saradnji s Gradom Dubrovnikom u projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru.

Kako bi motivisali gradove širom sveta na smanjenje zagađenja plastikom, WWF je pokrenuo inicijativu Plastic Smart Cities, čiji se ciljevi podudaraju s globalnim ciljevima održivog razvoja.

Projekat traje dve godine, a u tom periodu predviđene su aktivnosti u cilju smanjenja plastičnog otiska implementacijom mera za smanjenje ili prestanak korišćenja jednokratne plastike u različitim segmentima društvenog života Grada i bolje upravljanje otpadnom plastikom. Grad Dubrovnik će u saradnji s partnerima razviti Plan za implementaciju ovih mera i pokrenuti pilot-projekat s ciljem da se zagađenje plastikom smanji za 30% u roku od dve godine.

Dubrovnik ima 42.000 stanovnika i preko 4 miliona noćenja godišnje. Masovni turizam predstavlja značajan pritisak na korišćenje prirodnih resursa i upravljanje otpadom u gradu. Pridruživanjem Inicijativi, Dubrovnik želi da doprinese smanjenju sopstvenog plastičnog otiska kao vodeći grad turizma u Hrvatskoj i da na taj način bude primer i drugim gradovima u državi, budući da je borba s plastičnim otpadom nešto s čime se kao društvo moraju ambicioznije suočiti.

Ovaj projekat predstavlja i nastavak učešća Grada Dubrovnika u smeru podsticanja održivog razvoja i razvoja održivog turizma na području grada.


Kroz sprovođenje projektnih aktivnosti radiće se i na podizanju svesti građana grada Dubrovnika, i na kraju i svih građana Hrvatske, o uzrocima i posledicama plastičnog zagađenja na okolinu, morske i kopnene ekosisteme i zdravlje ljudi.

Naredni korak u projektu je izrada analize koja će dati pregled trenutnog stanja u gradu, koliko se koristi jednokratna plastika i kakav je sistem upravljanja otpadnom plastikom i alternative za zamenu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda. Potom sledi izrada i usvajanje plana s merama koje će se implementirati u drugoj godini trajanja projekta, odnosno 2021.

U Hrvatskoj se svake godine stvara oko 362.000 tona plastičnog otpada, odnosno u proseku 96 kilograma plastike po stanovniku. Među 22 mediteranske zemlje u regionu, Hrvatska je deseti najveći proizvođač plastičnih proizvoda i ima treću najveću proizvodnju otpada po glavi stanovnika, što ukazuje na visok nivo proizvodnje i potrošnje plastike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.