Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.07.2020.| 17:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prodaja traktora u Srbiji beleži blagi rast uprkos epidemiji

(Foto: Aleksandra Kekić)
Iako su uslovi poslovanja otežani usled pandemije, prodaja traktora u Srbiji zabeležila je blagi porast u prvoj polovini 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine. Prema podacima PKS, u prvoj polovini 2020. godine ukupno je prodato 1.574 traktora, dok je u istom periodu u 2019. godini prodato 1.560 traktora.

Značajan porast prodaje zabeležen je posebno kod traktora snage od 18 do 37KW (u periodu januar-jun 2020. godini prodato je 744 traktora u odnosu na 267 prodata primerka 2019. godine).

- Zahvaljujući Vladi Srbije koja je uvela niske carinske stope na uvoz komponenti za industrijsku montažu traktora (do 1%), podstaknuta je prodaja pet domaćih kompanija koje se bave sklapanjem i plasmanom ove vrste traktora: FPM Agromehanika doo Boljevac, Agrovojvodina mehanizacija doo Novi Sad, Agropanonka MTZ Finke doo Novi Sad, IMT doo Beograd i Mehanizacija Trgomen doo Kraljevo - navedeno je u saopštenju PKS.

Dodaje se da je porast prodaje ove vrste traktora omogućen i zahvaljujući javnom pozivu za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini, koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za agrarna plaćanja) i podsticajnim merama koje su predviđene u javnom pozivu.

Prema ovom pozivu, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poLjoprivredi, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poLjoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poLjoprivredi i ruralnom razvoju. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara.

Dodatno ohrabrenje, navodi Komora, predstavlja i činjenica da je zabeležen i porast prodaje traktora sa preko 130 KW: u prvoj polovini 2020. godine prodato je 58 traktora ove snage, prema prodatih 49 primeraka u isto vreme prošle godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.