NavMenu

Ljajić: Od 2015. izdato 2.589 dozvola za izvoz oružja

Izvor: Beta Četvrtak, 30.07.2020. 14:49
Komentari
Podeli
Rasim Ljajić (Foto: mc.rs)Rasim Ljajić
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić danas je izjavio da je "u transparentnom postupku od 2015. godine do danas izdato 2.589 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme i to jedino po dobijanju saglasnosti svih organa koji učestvuju u postupku odlučivanja - Ministarstvo unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova".

Kako je dodao, sve dobijene dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme nisu realizovane.

Srbija je izvozila naoružanje i vojnu opremu u 113 zemalja, a najveći broj dozvola izdat je za izvoz u Bugarsku (179), BiH (151), SAD (143), Saudijsku Arabiju (139).

Ljajić je istakao da je prema podacima međunarodne organizacije "Small Arms Survey" Srbija godinama unazad visoko rangirana po transparentnosti u izvozu naoružanja.

Tako je u 2017. godini delila 3. i 4. mesto u svetu sa Holandijom (iza Nemačke i Švajcarske), u 2018. godini je bila na 5. poziciji, a u 2019. delila 4. i 5. mesto sa Velikom Britanijom (iza Nemačke, Švajcarske i Holandije).

- Srbija je rangirana daleko ispred ostalih država regiona. Primera radi Hrvatska je na 20. mestu, Rumunija na 12, ali i većine drugih država članica EU. Tako je Austrija na 21. mestu, Belgija na 14. a Francuska na 15. mestu - naveo je Ljajić.

Dodao je da je od 2015. godine odbijeno 29 zahteva za izvoz ili uvoz naoružanja i vojne opreme.

U Srbiji je sada registrovano 240 firmi koje se bave izvozom i uvozom naoružanja i vojne opreme, u posebnom registru koji vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.


Jermenija-Azerbejdžan

Govoreći o izvozu oružja i vojne opreme u Jermeniju, Ljajić je rekao da je taj posao počeo 2017. godine, i od tada do danas izdato je 19 dozvola u vrednosti od 33 mil EUR, od čega je realizovano oko 20 miliona, a da je odbijen jedan zahtev za izdavanje dozvole.


Od ukupnog broja izdatih dozvola za Jermeniju, 15 je izdato firmi Vectura trans, tri firmi Partizan tech i jedna kompaniji Zastava oružje.

Kako je objasnio Ljajić, Zastavi oružje dozvola je izdata prošle godine, sa vrednošću izvoza od 120 hiljada evra.

- Izvoz oružja u Jermeniju, u formalno pravnom smislu, apsolutno nije protivzakonit, zato što ta zemlja nije pod bilo kakvim multilateralnim sankcijama (UN, EU, OEBS). Ali, svakako se slažem, i to sam više puta ponovio, da moramo ubuduće da vodimo računa da ne narušimo prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, državom sa kojom imamo odlične i političke i ekonomske veze - rekao je Ljajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.