NavMenu

TABAKOVIĆ: Kurs dinara se u martu i aprilu morao braniti rezervama

Izvor: Beta Četvrtak, 30.07.2020. 08:10
Komentari
Podeli
Jorgovanka Tabaković (Foto: YouTube/screenshot)Jorgovanka Tabaković
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je da može da obeća da će se Narodna banka Srbije maksimalno potruditi da kurs dinara ostane stabilan i da se Srbija sačuva kao destinacija u koju je poželjno ulagati i investirati. Jorgovanka Tabaković je, gostujući u emisiji Oko ekonomije na RTS-u, rekla da su u januaru bili sezonski pritisci na kurs vezani za nabavku energenata, ali da je izazov bila pandemija i strah koji blokira ljude od investiranja.

Istakla je da se pritisak na kurs u martu i aprilu morao braniti rezervama, i da je od početka godine do danas potrošeno 1,2 mlrd EUR da bi kurs bio relativno stabilan.

Navela je da rezerve Srbije i danas iznose više od 11 milijardi.

Guvernerka je rekla da je u vreme kada nije bilo nijednog leta, sa jednom od prijateljskih zemalja obezbeđeno 500 mil EUR keša, da se ne bi desilo da neko dođe na šalter banke i da ne može da podigne novac koji je uložen. Dodala je i da je obezbeđeno još 300 miliona za svaki slučaj, jer se ne zna šta će se dešavati.

Podsetila je i da je referentna kamatna stopa tri puta snižavana i da ona sada iznosi 1,25%, što se direktno prenelo na kamate na tržištu novca i na dinarske kredite koje građani koriste.

Govoreći o moratorijumu na kredite, guvernerka je rekla da se trudi da građanima pruži mogućnosti, a na njima je da izaberu ono što im najviše odgovara.

Kaže i da ne može da poveruje u to da su bankari nespremni, jer je postojala fantastična saradnja s njima u vreme kada je penzija trebalo da stigne do svakog penzionera, kada je postojala zabrana izlaska.

Ukazala je i da je postojao veliki odziv građana kada je reč o prethodnom moratorijumu i da banci treba da se obrati samo onaj ko ne želi da prihvati moratorijum, i to na način koji je proverljiv.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.