Izvor: Pregled | Petak, 18.02.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro - kineske Vespe i TV, slovenački konditori ... u Slobodnoj zoni Šabac

Domaće i inostrane firme znatno su više zainteresovane za korišćenje usluga Slobode zone u Šapcu, posle donošenja propisa, kojima se roba namenjena izvozu, ukoliko je proizvedena u slobodnoj zoni, oslobađa poreza na dodatnu vrednost i carina.

Nacrtom zakona predviđeno je da izvoznici budu oslobođeni i poreza na dobit, što će znatno doprineti povećanju izvoza i smanjivanju platnog deficita SCG.

Slobodne zone u Šapcu sada koristi 50 firmi. Za rad u toj zoni zainteresovana je i velika kineska korporacija, koja bi montirala popularne "vespe" i sklapala televizor i druge elektrouređaje, kao i slovačka firma "Fraho", koja je već uvezla mašine za proizvodnju konditorske robe.

Od domaćih preduzeća, za korišćenje skladišnih kapaciteta, zainteresovana je kompanija za proizvodnju hrane "Farmakom", kao i šabačka firma "Tijana", koja namerava da otvori pogon za servisiranje opreme za bagere i druge mašine.

Prednosti poslovanja u Slobodnoj zoni u Šapcu biće evidentnije tek po izgradnji luke na Savi. O realizaciji tog projekta razgovarano je sa predstavnicima švedske banke i EBRD.(Pregled)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.