Izvor: RTRS | Sreda, 29.07.2020.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

BiH želi dogovor sa Srbijom o nastavku izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama

(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac najavio je da će uputiti dopis Ministarstvu trgovine Srbije u kojem će zatražiti zvaničan stav u vezi sa mogućnošću nalaženja modaliteta koji će omogućiti nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju na istom nivou kao i prethodnih godina.

Košarac je u ponedjeljak, 27. jula, u Sarajevu organizovao sastanak u vezi sa zaštitom domaće proizvodnje u sektoru metalne industrije, s fokusom na pitanje izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju.

Sastanku je prisustvovala delegacija kompanije ArcelorMittal iz Zenice, najvećeg proizvođača i izvoznika čelika, te predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara.

Povod jučerašnjeg sastanka je odluka koju je Srbija donijela 26. juna o pokretanju postupka ispitivanja za uvođenje mera zaštite od prekomernog uvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama, u skladu sa pravilnikom Svetske trgovinske organizacije.

Košarac je izrazio razumevanje zbog ovakve odluke Srbije u nastojanju da zaštiti sopstvenu proizvodnju, s obzirom na kretanja na svetskom tržištu čelika.

- Zatražio sam od predstavnika zeničkog ArcelorMittala i Spoljnotrgovinske komore BiH da se uključe u istražni postupak kako bi se prikupili podaci, te preduzeli odgovarajući koraci u dokazivanju činjenice da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama u Srbiju iz BiH, nego da je zabeležen i pad izvoza iz BiH u Srbiju - poručio je Košarac.

On je istakao da je Srbija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH.

- Od ključnog je značaja da poštujemo izuzetno dobre bilateralne odnose, kao i značajan spoljnotrgovinski rast između dve zemlje, kako bismo došli do najboljeg mogućeg rešenja za obe zemlje, te omogućili domaćim proizvođačima u sektoru metalne industrije nastavak uspešnog poslovanja - naglasio je Košarac.

On je istakao da Srbija u konkrenom slučaju vodi transparentan postupak, te izrazio uverenje da će ova država uvažiti argumente da proizvođači rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH nisu povećali prodaju svojih proizvoda na tržištu Srbije.

- Uvažavajući dobre spoljnotrgovinske odnose sa Srbijom, uveren sam da ćemo naći način da omogućimo nesmetan nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju - zaključio je Košarac.

Osim zeničkog ArcelorMittala, značajni proizvođači i izvoznici čelika su firme Komerc-mali iz Prnjavora i FeroKeš iz Mostara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.