Izvor: eKapija | Sreda, 29.07.2020.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ekspo centar u Nišu imaće više od 40.000 m2 i gradiće se fazno - Raspisan tender za projektante

Pobedničko idejno rešenje budućeg Ekspo centra
Pobedničko idejno rešenje budućeg Ekspo centra (Foto: KLERP Niš)
Nakon što je u martu predstavljeno pobedničko idejno rešenje budućeg Ekspo centra u Nišu, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša raspisala je javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju samog objekta na lokaciji Lozni Kalem.

Planirano je da se objekat gradi na parceli površine 37.400 m2, koja je u potpunosti opremljena adekvatnom infrastrukturom, a predviđena površina budućeg Ekspo centra je nešto više od 40.000 m2. Sam objekat gradiće se fazno, najpre kongresni, a potom i multifunkcionalni deo.

Rok predviđen za podnošenje ponuda, je 3. avgust, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE.

Projektom je predviđeno da Ekspo centar u Nišu ima multifunkcionalnu halu, kongresne dvorane, hotel, ali i sportske terene, tačnije dva teniska i jedan ili dva za basket. Detaljnije o tome kako će izgledati pogledajte u poebnom tekstu.

Predviđena je mogućnost i da se centar fazno širi kako budu rasle potrebe grada. Kompleks Ekspo centra predviđeno je da se gradi u tri faze koje su funkcionalno nezavisne celine prema sledećem redosledu:

- Prva faza: Kongresni deo sastoji od velike plenarne sale i više manjih sala, foajea, administrativnog dela, restorana, tehničkih prostorija i magacina eksponata. U okviru prve faze bili bi izgrađeni i svi koridori (hodnici), multifunkcionalni hol, otvoreni prostor za izlaganje, podzemna garaža... Tri unutrašnja dvorišta (severoistčno, jugoistočno i jugozapadno) ostala bi ne izgrađena kao unutrašnja dvorišta i privremeno bi se koristila za manifestacije, izložbe... do izgradnje druge faze.

Prva faza obuhvata i izgradnju kompletnog spoljašnjeg uređenja oko objekta, unutrašnje ulice za snabdevanje, parkinge, ogradu, kompletnu infrastrukturu...

Prostor za izgradnju treće faze - hotela ostao bi kao zelena površina.

- Druga faza: Multifunkcionalna – sajamska hala (faza 2a) bila bi izgrađena u severoistočnom unutrašnjem dvorišu. Preostale dve multifunkcionalne – sajamske hale gradile bi se prema potrebi u preostala dva unutrašnja dvorišta: jugozapadno faza 2b, jugoistočno faza 2v.

- Treća faza: Hotel koji bi se gradio u trenutku pojave komercijalnog investitora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.